BiH

Cvokotali i političari i namještenici u zajedničkim institucijama BiH

Cvokotali i političari i namještenici u zajedničkim institucijama BiH
Foto: Arhiva | Cvokotali i političari i namještenici u zajedničkim institucijama BiH

SARAJEVO - Kako je boraviti u trošnoj kući sa dotrajalom stolarijom i lošom izolacijom danas su se, istina nakratko, imali priliku uvjeriti i bh. političari, koji su se, zajedno sa državnim službenicima i ostalim zaposlenima u zajedničkim institucijama, smrzavali pošto grijanja nije bilo.

Iako je najavljeno da će zagrijavanje prostorija u dvije zgrade u Sarajevu prestati danas, to se dogodilo dan ranije te izazvalo ogorčenje kod radnika institucija, agencija i ministarstava na nivou BiH.

Grijanja je, tako, nestalo i u objektu Parlamentarne skupštine BiH i objektu Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH, a do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nije bilo poznato kada će problem biti riješen.

Poznato je, međutim, da je do ove situacije, baš u vrijeme kada je u Sarajevu padao snijeg, a temperature bile niske, došlo zbog problema u procesu nabavke energenta.

Naime, Služba za zajedničke poslove institucija BiH obavijestila je sve institucije smještene u obje zgrade o prestanku rada sistema grijanja.

Dopis ove službe je u posjedu "Nezavisnih novina" i u njemu se navodi da je odabrani ponuđač za nabavku energenata za grijanje, koji je ponudio najpovoljniju cijenu, radi porasta nabavne cijene energenata na tržištu odustao od isporuke.

"Nakon provedenog novog postupka javne nabavke i isporuke goriva za grijanje, koji je u toku, sistem zagrijavanja ovih objekata biće uspostavljen. Molimo da organizaciju rada u institucijama smještenim u ovim objektima prilagodite nastaloj situaciji", naveli su u dopisu iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Dok se iščekuje rješenje problema, što bi, po svemu sudeći, moglo potrajati, u zgradi parlamenta BiH već ujutru radijatori su bili hladni, a dio zaposlenih se protiv hladnoće borio jaknama.

"Evo, sad je 18 stepeni unutra, ovo je neizdrživo. Zašto se o ovome nije ranije razmišljalo? Zašto se nije išlo u hitnu nabavku? Stvarno neodgovoran i nehuman potez", rekao je za "Nezavisne novine" jedan od službenika.

Sasvim slučajno sve ovo se dešavalo baš u danu kad je u zgradi parlamenta zasjedalo više zajedničkih komisija, pa su se i delegati požalili da je unutra neizdrživo.

"Ja, evo, čekam sjednicu Zajedničke komisije za ljudska prava. Toliko je hladno da svi šetamo", rekao je za "Nezavisne" Jakov Galić, član Zajedničke komisije za ljudska prava.

Njemu je, naglašava, neshvatljivo to što problem grijanja u ovim zgradama nije ranije rješavan.

"Jednom riječju, neshvatljivo je da usred ovakve zime nema grijanja u parlamentu. Tu su sve institucije, službe, agencije, ima mnogo radnika. Uglavnom ljudi šetaju", istakao je Galić.

Nikola Špirić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH, smatra da je političko Sarajevo učinilo sve da od zajedništva u BiH ostanu samo hladne prostorije zajedničkih institucija.

"Nažalost, ostale su samo hladne prostorije i da nam ponude mržnju kao formulu zajedničkog uspjeha. Previše, zar ne?", naveo je Špirić.

Inače, nekoliko sati kasnije, nakon što su se ohladili radijatori u zgradi gdje je smješten parlament, ista nevolja zadesila je i zaposlene u susjednoj, visokoj zgradi, zbog čega su se radnici takođe pobunili.

"Nadam se da će riješiti nešto. Prehladno je ovdje", ispričala nam je jedna radnica.

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, takođe se uvjerio da ne rade radijatori.

"Ne znam šta da vam kažem. Ja pretpostavljam da će radnici malo ranije kući, a sutradan opet na posao. Znate koliko našeg poslodavca interesuju zaposleni? To što nema grijanja samo je jedna tačka kako se odnose prema nama. Ne interesuje njih imamo li grijanje ili ne. Zakon o javnim nabavkama predviđa vanredne situacije i zna se kako se to može nabaviti po skraćenom postupku", rekao je Karčić.

Upit u vezi s ovom problematikom poslali smo i Službi za zajedničke poslove u institucijama BiH, ali odgovor do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih novina" nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije