BiH

"Da je Mahmuljin Srbin, proganjao bi ga cijeli svijet"

"Da je Mahmuljin Srbin, proganjao bi ga cijeli svijet"
Foto: Ilustracija/Arhiva | "Da je Mahmuljin Srbin, proganjao bi ga cijeli svijet"

PRNJAVOR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Turska vjerovatno dala državljanstvo nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je osuđen za zločine nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

"Njemu (Mahmuljinu) je vjerovatno Turska dala državljanstvo, tako da ne isporučuje svoje građane, tako se to završava. Da je Srbin, proganjao bi ga cijeli svijet", rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru, komentarišući to što je Sud BiH tek danas zatražio od Turske izručenje Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima.

Dodik je naglasio da su to dupli aršini i ukazao da je Sarajevo mjesto negativne percepcije srpskog naroda, mjesto pritiska, u kojem se stalno kreiraju antisrpske mjere i programi.

"Sad će neko reći da su ga sasvim slučajno pustili da se brani sa slobode, da bude u kućnom pritvoru ili nešto slično. Naravno, veoma namjerno su to uradili i vidi se na koji način", naveo je Dodik.

On je rekao da BiH nema šanse za zajedništvo i da je jedina tema u budućnosti kako se razići.

"Ovdje se samo traži miran način na koji ćemo se razići, ništa više, biće bolje i Bošnjacima, i nama, i Hrvatima da nismo zajedno. Od ovog zajedno nemamo korist kolika je ogromna šteta koju svi trpimo svo ovo vrijeme. Muka koja nas održava u svakodnevici ne dozvoljava da se razvijamo, sprečava nas", naveo je Dodik.

"Šta mi imamo od Sarajeva osim blokada? Prema tome, jedina tema u budućnosti jeste kako ćemo se razići, ništa drugo", rekao je Dodik.

Sud BiH zatražio je od Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Gotovo četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice, Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije