BiH

Dačić: Ako nešto boli Banjaluku i Trebinje to boli i Beograd

Dačić: Ako nešto boli Banjaluku i Trebinje to boli i Beograd
Foto: Vesna Duka | Dačić: Ako nešto boli Banjaluku i Trebinje to boli i Beograd

TREBINJE – "Ako se iz Turske šalju poruke da kada se nešto desi u Sarajevu – to boli Istambul, onda je sasvim normalno da kada se nešto desi u Banjaluci ili Trebinju – to boli i u Beogradu", poručio je iz Trebinja ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa ministrom unutrašnjih poslova RS Sinišom Karanom.

Dvojica ministara su se složila da je nedavni Svesrpski sabor u Beogradu bio istorijski bitna činjenica koja je bila potrebna da se razbiju i političke, ali i psihološke barijere o tome da se nešto ne smije, ali, kako kaže Dačić, ne zato što je nezakonito – nego da se neko ne bi ljutio.

"Mi imamo situaciju da mogu da se organizuju i bošnjački sabori, i hrvatski sabori i sve ostalo, Albanci slave Dan zastave i to u svim zemljama gde oni žive - i sve je to moguće, samo nije moguće da srpski narod razmišlja o nekom obliku zajedničkog rada, bez pretenzija da se ikome time naudi", kazao je Dačić.

Ponovivši više puta zauzete stavove u zvaničnoj Srbiji da nije sporno da se osuđuju svi zločini, on je u kontekstu Rezolucije o Srebrenici istakao da nije dobro da se jedan takav događaj ističe na način da on treba odrediti suštinu rata u BiH.

"Time smo dobili dalju političku nestabilnost i međusobno optuživanje, iako bismo svi zajedno trebali sagledati kako da idemo dalje i nađemo zajednički interes", dodao je on.

Karan, međutim, tvrdi da se i Deklaracijom iz Beograda ide ka napretku regiona, jer ona nikoga ne vrijeđa i sagledava mogućnosti saradnje sa svima.

"Deklaracija je dokument statike, jer cementira neke neprolazne vrijednosti koje su univerzalne za sav srpski narod, gdje god se nalazi, ali je sa druge strane i programski, jer daje usmjerenja da se ti statički elementi dalje jačaju na dobrobit šire zajednice. Deklaracija je akt mira i pružena ruka svim narodima koji žive skupa sa nama, posebno ovdje u BiH", kazao je Karan.

Napominjući da ni 9. januar ne treba da vrijeđa nikoga, kao ni Sretenje kojim se slavi zajednička državnost sa maticom svih Srba sa Republikom Srbijom, on je poručio da su to samo neki od srpskih državotvornih datuma koje treba poštivati.

"Deklaracija svesrpskog naroda je još jednom potvrdila i rekla onima koji mrze Republiku Srpsku i 9. januar, Ustavnom sudu i svim strancima, te onima koji su protiv Republike Srpske – da nikada neće promijeniti 9. januar kao Dan Republike Srpske", odlučan je Karan.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije