BiH

Dačić: Otvoreno razgovarati o problemima, umjesto što se odmah apostrofira RS

Dačić: Otvoreno razgovarati o problemima, umjesto što se odmah apostrofira RS
Foto: Tanjug/Arhiva | Dačić: Otvoreno razgovarati o problemima, umjesto što se odmah apostrofira RS

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da bi bilo mnogo bolje da se u BiH sjedne i otvoreno razgovara o problemima u toj zemlji, kao i o tome da li visoki predstavnik doprinosi destabilizaciji ili Bošnjaci insistiranjem na unitarizaciji, umjesto što se odmah apostrofira Republika Srpska.

Dačić je istakao da očekuje da se o svim tim pitanjima vodi dijalog i da se sačuva mir, jer je za Srbiju veoma bitno da budu sačuvani politička stabilnost i mir u regionu.

Prema njegovim riječima, Srbija kao najveća zemlja i kao zemlja naroda koji je najviše zastupljen u regionu, nesumnjivo je najviše zainteresovana da ne dođe do nekih novih ratnih sukoba i incidenata.

"Zato bi bilo mnogo bolje da, umesto što odmah apostrofiraju Republiku Srpsku, da se sedne i otvoreno razgovara o problemima, o načinima funkcionisanja međunarodnog prisustva u BiH, odnosno šta radi taj visoki predstavnik, da li on svojim odlukama doprinosi destabilizaciji", rekao je Dačić za Televiziju "Pink".

Dačić je naveo da treba da se razgovara i da li druga dva naroda doprinose destabilizaciji time što, na primjer, muslimanski narod, odnosno Bošnjaci, stalno insistiraju na unitarizaciji BiH, na ukidanju nadležnosti, koje neko ima po Dejtonskom sporazumu.

On je podsjetio da je ovih dana i 26. godišnjica Pariskog sporazuma /konačnog zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma/, te istakao da misli da Srbi u BiH ne žele ništa drugo osim Dejtona.

"Ovo je žal i za nekim odlukama koje su i neki srpski predstavnici donosili u poslednjih 30-ak godina, koji su se slagali sa prenošenjem nadležnosti. Ali, značajan deo je visoki predstavnik svojim odlukama praktično oteo od Republike Srpske", dodao je Dačić.

prema njegovim riječima, to isto najavljuju i sad da će da Srpskoj uzmu vode, šume, zemljište, zdravstvenu zaštitu.

"Pa šta će im (Srpskoj) onda ostati? U čemu je potreba za takvim?", upitao je Dačić.

Dačić je naveo da Švajcarska, koja ima kantone i slične je strukture kao BiH, funkcioniše u miru stotinama godina, ali da tamo nikome ne pada na pamet da mijenja taj sistem niti da ide na neku unitarizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije