BiH

Dan sjećanja na stradale Srbe u "Oluji"

Dan sjećanja na stradale Srbe u "Oluji"
Foto: N.N. | Dan sjećanja na stradale Srbe u "Oluji"

U Rači danas će biti obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Obilježavanje počinje u 19.30 časova, prenosi RTRS.

Obilježavanje zajedno organizuju Srbija i Republika Srpska, a predviđeno je da se na mostu u Sremskoj Rači sretnu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a dočekaće ih patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh će služiti parastos, a prije toga na mostu će biti otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci.

Planiran je i prigodan program, uz učešće muzičara, glumaca i recitatora, a biće prisutna i djeca iz izbjegličke kolone.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Tokom ove akcije sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, dok se 1.869 vodi kao poginulo i nestalo, od kojih su većina civili.

Međunarodni sud pravde je 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, iako mnogi svjetski eksperti tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije