BiH

Danas dan D za koaliciju

Danas dan D za koaliciju
Foto: N.N. | Danas dan D za koaliciju

BANJALUKA, SARAJEVO - Na današnjim razgovorima političkih vrhova SNSD-a, SDS-a i PDP-a očekuje se da će Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, pozvati ove stranke da participiraju u vlasti na nivou BiH.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, za "Nezavisne" je rekao da on poziv očekuje, a da će odluku o daljim potezima te stranke donijeti Glavni odbor, koji će se sastati nakon što stranački prvaci razmijene mišljenja. Govedarica kaže da nisu tačni navodi da će SDS zagovarati put u NATO, ističući da su sve odluke na tom planu donijeli SNSD-ovi funkcioneri, te da će sastanak iskoristiti kako bi od SNSD-a saznali koje su njihove strateške politike na nivou BiH kada su u pitanju RS i njeni interesi.

"Mi hoćemo da čujemo koje su njihove strateške politike, da vidimo slažemo li se ili ne, te da vidimo gdje se razlikujemo o pojedinim stavovima. To nas interesuje, a ne formiranje Savjeta ministara BiH koje se može tumačiti da mi treba da s njima dijelimo neke resore. To nas ne zanima. Nas zanimaju strateške politike RS u institucijama BiH. A konačnu odluku će donijeti Glavni odbor stranke", rekao je Govedarica. Priznao je da je iskazao određenu rezervu kad su se pojavile informacije da SNSD sastanak definiše kao razgovor o učešću u Savjetu ministara.

"Mi smo prihvatili da razgovaramo s njima, i to je sve. Meni se nije svidio način na koji je definisan dnevni red sastanka kao razgovor o formiranju Savjeta ministara BiH. SDS je na potpuno drugom stanovištu. Što se nas tiče, mi idemo na razgovor o strateškim politikama RS u zajedničkim institucijama BiH", rekao je Govedarica.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je ranije da je krajnje vrijeme da se zna da li SDS i PDP ulaze u srpski blok na nivou BiH s obzirom na to da se ove sedmice očekuju završni sastanci u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH.

"Ako SDS i PDP tu uđu biće odlično, a ako ne uđu imamo dovoljno kapaciteta da možemo ići dalje", rekao je Dodik.

Prije današnjeg termina lideri pomenutih stranaka je trebalo dva puta da se sastanu, ali zbog raznih obaveza ti razgovori su prolongirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije