BiH

Danas nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini

Danas nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini
Foto: N.N. | Danas nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini

SARAJEVO - Pred Sudom BiH danas će, iznošenjem uvodnih riječi branilaca optuženih, biti nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Tužilac Marijana Čobović istakla je tokom iznošenja uvodnih riječi Tužilaštva BiH 15. aprila, da će dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Čobovićeva je istakla da će izjavama svjedoka Tužilaštvo dokazati da je od 13. septembra do polovine novembra 1995. godine postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta i da je operacija "Sana 95" počela 13. septembra pod komandom Dudakovića.

"Cilj napada bio je, ne samo osvajanje ovih teritorija koje su bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, već i etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora", naglasila je Čobovićeva.

Ona je, između ostalog, rekla da će Tužilaštvo iskazima svjedoka Srpske pravoslavne crkve, te video-snimcima, dokazati da je nakon akcije `Sana 95`, u Bosanskom Petrovcu uništeno 12 vjerskih objekata, u Ključu četiri, Sanskom Mostu 15, a u Bosanskoj Krupi šest".

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić rekla je na početku ročišta da je predmet u odnosu na Aleta Hodžića razdvojen zbog njegove bolesti, nakon što je Sud primio nalaz timskog vještačenja, te će se posebno dovršiti kada se za to steknu uslovi.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Početak suđenja zakazan je za 11.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije