BiH

Debata "Zajedno smo Evropa": Građane staviti u centar integracija

Debata "Zajedno smo Evropa": Građane staviti u centar integracija
Foto: N.N. | Debata "Zajedno smo Evropa": Građane staviti u centar integracija

SARAJEVO - Za uspjeh evropskih integracija BiH od ključne je važnosti aktivno uključivanje građana i civilnog društva i stavljanje interesa ljudi u centar procesa, rekao je Johan Zatler, šef Delegacije EU, otvarajući online javnu debatu "Zajedno smo Evropa", povodom godišnjice od objavljivanja Mišljenja o kandidaturi BiH.

On je rekao da u prvih 11 mjeseci nije bilo mnogo napretka, ali da je onda pokrenuta evropska inicijativa Predsjedništva BiH uoči Samita EU - zapadni Balkan s ciljem ubrzavanja evropskog puta i intenzivnijeg provođenja 14 prioriteta Evropske komisije iskazanih u Mišljenju. Najavio je otvaranje portala Pravo na pravdu, te je pozvao građane BiH da mu se obrate s prijedlozima i idejama kako ubrzati evropski put i riješiti probleme građana.

"Važno je da razmislimo kako građani mogu biti više uključeni u proces. Ja lično stavljam veliki akcent na temu vladavine prava jer je to ono što građani često spominju kao problem", rekao je Zatler u petak.

Govoreći o samitu EU - zapadni Balkan i novoj metodologiji, istakao je da je EU zapadni Balkan i BiH počela skoro da tretira kao dio EU, jer ih je uključila i u evropski sistem javnih nabavki i u pomoć u suzbijanju posljedica virusa korona. Naglasio je da je EU i dalje spremna da pomogne BiH na njenim reformama.

U ime Predsjedništva BiH u uvodnom dijelu je govorio Šefik Džaferović, predsjedavajući, koji je rekao da se pokazalo da je bio u pravu kad je govorio da će EU pomoći BiH, iako je bilo početnog nesnalaženja u početku pandemije. Govoreći o inicijativi Predsjedništva, rekao je da ona predstavlja dogovor s ciljem deblokiranja evropskog procesa.

"Predsjedništvo BiH je sada lider evropskih procesa. U narednih šest do sedam sedmica možemo riješiti tehnički dio poboljšanja izbornog procesa, pitanje Mostara, rad parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, pitanje javnih nabakvi i druge teme", rekao je Džaferović. Dodao je da je BiH zahvalna EU za pomoć u suzbijanju posljednica pandemije, podsjetivši da je EU izdvojila 3,3 milijarde evra za region zapadnog Balkana. Takođe je istakao da su evropske integracije način da se relaksiraju odnosi u regionu zapadnog Balkana, te da je i to jedan od razloga što proces treba nastaviti.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost iz Berlina, rekao je da je BiH u svom odgovoru na pandemiju virusa korona uspjela pozitivno da iznenadi Evropu, a da je i u oblasti slobode medija uspjela pozitivno iznenaditi jer je najbolje pozicionirana u regionu zapadnog Balkana, i čak bolja od šest članica EU.

"Mediji su postavljali prava pitanja vezano za javne nabavke i druge teme i kritikovale postupke vlasti", zaključio je on. U debati su učestvovali i ambasadori Njemačke, Švedske, Češke i Italije, kao i brojni nevladini aktivisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije