BiH

Dejton je sudbina

Dejton je sudbina
Dejton je sudbina

BEOGRAD - Beogradski analitičar Predrag Simić smatra da je Dejtonski sporazum sudbina BiH u dugom periodu i ističe da Republika Srpska u ovom trenutku ima bolje odnose sa SAD nego zvanično Sarajevo.

"Kako sada stvri stoje, čini mi se da se Dejtonski sporazum ne može promeniti bez primene neke velike sile, za koju ne znam u ovom trenutku ko bi je primenio, tako da je Dejton sudbina BiH" - rekao je Simić za SRNU.

Komentarišući 16. godina Dejtonskog sporazuma, on je rekao da ne vidi način kako bi se došlo do neke druge ravnoteže od one koja trenutno postoji na temelju Dejtona.

Simić je ocijenio da se Dejtonski sporazum od svog početka do danas promijenio za onoliko koliko su ga mijenjale odluke Ustavnog suda BiH i koliko su visoki predstavnici lako primjenjivali bonska ovlašćenja i pokušavali da izmijene BiH na ovaj ili onaj način.

"Ali, čini mi se da u ovom trenutku postoji neka ravnoteža, ne samo u BiH, nego i u čitavom regionu, odnosno da se situacija promenila i u takvoj situaciji ja ne vidim načina kako bi se suštinski promenili odnosi koji već postoje.

Srpska je već konstituisana i ja ne vidim pod kojim bi uslovima ona prihvatila promenu svog položaja ili čitave dejtonske BiH", rekao je Simić.

On smatra da u ovom trenutku Republika Srpska ima bolje odnose sa Vašingtonom, nego Sarajevo, pogotovo poslije napada na Američku ambasadu.

"To je još jedan indikator koji govori da ne treba očekivati da će neko pokušati da uđe sa nekim novim `Butmirom` ili dođe sa nekim novim zahtevima. Prosto, BiH je tu gde jeste“" rekao je Simić.

On je podsjetio da se okruženje BiH mijenja, jer će Hrvatska ubrzo postati član EU, što će imati uticaja, prije svega na Srpsku, koja se geografski nalazi duž granica Hrvatske, dok Srbija očekuje status kandidata.

"U takvom kontekstu ne verujem da bi iko imao spremnosti da pokuša da iz osnove promeni nešto što je uspostavljeno od početka Dejtona", rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije