BiH

"Deklaracija SDA prijetnja miru i stabilnosti"

"Deklaracija SDA prijetnja miru i stabilnosti"
Foto: N.N. | "Deklaracija SDA prijetnja miru i stabilnosti"

BEOGRAD - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iznio stav da je najnovija deklaracija SDA prijetnja miru i stabilnosti BiH, ali da odgovor srpske strane ne treba da bude "raspirujući".

"SDS misli da raspirujuće izjave i postupanja nisu dobra opcija za Republiku Srpsku, prije svega, i da treba dati mudrije odgovore. Smatram da mi treba da budemo najzreliji faktor u BiH", rekao je Šarović novinarima u Beogradu, poslije sastanka.

On je naveo da je na sastanku rekao i da je riječ o nepotrebnom dokumentu koji je korak unazad za napredak BiH, kao i prijetnja za buduće odnose.

Šarović je naveo kako je Vučić danas želio da sasluša svakog od učesnika sastanka i čuje kako gledaju na aktuelnu situaciju.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da je ključna poruka današnjeg sastanka da treba ostati potpuno privržen Dejtonskom sporazumu i ustavnom uređenju BiH u kojoj Republika Srpska ima Ustavom definisano mjesto.

"Želimo da pozovemo sve političke faktore u BiH da se vrate u Dejtonski okvir ili ćemo odbiti bilo kavu vrste saradnje sa onima koje radi na urušavanju najvećih vrijednosti koje Republika Srpska ima", rekao je Borenović.

Borenović je napomenuo da su svi učenici sastanka osudili sadržaj deklaracije SDA koja je antiustavna, antidejtonska i anticivilizacijska.

"Značajno je da Vučić stalno ističe pozitivnu poruku saradnje mira i napretka cijelog regiona i podrške ustavnom uređenju i Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao okviru unutar koga treba da će krećemo", smatra Borenović.

On je istakao da je veoma štetno što SDA i druge stranke svojim programskim načelima žele da degradiraju i političku stabilnost u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije