BiH

Delalić suspendovan s pozicije sudije Kantonalnog suda u Sarajevu

Delalić suspendovan s pozicije sudije Kantonalnog suda u Sarajevu
Foto: N.N. | Delalić suspendovan s pozicije sudije Kantonalnog suda u Sarajevu

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) donijela je odluku o privremenoj suspenziji sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Huseina Delalića.

On je privremeno udaljen od vršenja dužnosti dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu počevši od narednog dana od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca VSTS-a BiH.

Žalba ne odgađa izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

"Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH ničim ne prejudicira niti može uticati na ishod disciplinskog postupka, kao ni na pravo odbrane tuženog", saopšteno je.

Prije dva dana šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark pisao je predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanu Tegeltiji te zatražio preispitivanje odluke o imenovanju sudije Huseina Delalića u Općinski sud u Sarajevu.

VSTS je 17. jula produžio mandat na još dvije godine sudiji Huseinu Delaliću u Općinskom sudu Sarajevo. Ipak, s obzirom na to da postoji sumnja da je Delalić ranije osuđivan i to zbog krivičnog djela silovanja u pokušaju, reagovala je i Delegacija EU u BiH.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije