BiH

Delegacija EU: BiH i EU partneri u izgradnji odbrambenih kapaciteta

Delegacija EU: BiH i EU partneri u izgradnji odbrambenih kapaciteta
Foto: N.N. | Delegacija EU: BiH i EU partneri u izgradnji odbrambenih kapaciteta

BRISEL, SARAJEVO - Ambasadori Političkog i bezbjednosnog odbora EU i visoki vojni zvaničnici Vojnog odbora EU predali su Ministarstvu odbrane BiH 150 detektora metala Bataljonu za deminiranje Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Delegacije EU.

Ova oprema predata je u sklopu Evropske pomoći za mir (EPF), instrumenta EU osnovanog u martu 2021. godine, s ciljem očuvanja mira, sprečavanja konflikta i jačanja međunarodne bezbjednosti, a uručio ju je u utorak Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, Sifetu Podžiću, ministru odbrane BiH.

Kako kažu za "Nezavisne novine" u Evropskoj komisiji, BiH je postala dio EPF-a u novembru prošle godine na osnovu vojnog dijela Aneksa I Dejtonskog sporazuma i činjenice da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja minama.

U sporazumu je istaknuto da je i Zakon o odbrani BiH predvidio deminiranje kao jednu od pet misija Oružanih snaga BiH, te je naglašeno da su OS BiH najveća organizacija za deminiranje u BiH.

"Cilj ove mjere pomoći je da poveća i pojača kapacitete Bataljona za deminiranje OS BiH kroz obezbjeđivanje adekvatne opreme. To će doprinijeti boljoj zaštiti civilnog stanovništva BiH i pojačati doprinos OS BiH operacijama i misijama kroz Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, dok istovremeno jača evroatlantsku saradnju i saradnju s UN-om na jačanju i osavemenjivanju kapaciteta Bataljona za deminiranje OS BiH", naglašeno je u ovoj osnivačkoj odluci Evropskog savjeta, uz napomenu da se radi o ukupnoj vrijednosti od deset miliona u okviru koje je predviđena isporuka 150 metalnih detektora, 34 transportna i 34 medicinska vozila.

U Delegaciji EU saopštavaju da je EU, takođe, nedavno odobrila narednu mjeru pomoći u vrijednosti od šest miliona evra za povećanje kapaciteta Balkanskih vojno-medicinskih snaga. Kako je naglašeno, 27 ambasadora EU je pozdravilo saradnju BiH sa EU u oblastima spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane, koje su ključne za međusobnu stabilnost i prosperitet.

"EU smatra zapadni Balkan, uključujući i BiH, jednim od svojih najbližih partnera. Posjeta visokih zvaničnika BiH ponovo je potvrdila nedvosmislenu posvećenost EU evropskoj perspektivi BiH, kao jedne ujedinjene i suverene države. EU je izrazila zabrinutost zbog političke situacije u BiH koja je obilježena nedostatkom dijaloga, retorikom podjela i neprihvatljivim koracima protiv jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, što sve sprečava perspektivu ove države ka EU", rekli su oni i istakli da je saradnja EU i BiH posebno važna sada u kontekstu rata u Ukrajini.

"EU čestita vlastima BiH na njihovoj opredijeljenosti za usklađivanje sa mjerama EU i poziva ih na potpuno sprovođenje tih mjera", naglašeno je. Dodali su i da EU pozdravlja punu podršku vlasti u BiH misiji EUFOR "Althea", koja, kako je naglašeno, ostaje potpuno posvećena pružanju podrške BiH sa ciljem osiguranja bezbjednog okruženja za sve njene građane.

Ovaj instrument EU osnovan je prije početka ukrajinskog sukoba, ali je njime dobio na dodatnoj važnosti, posebno imajući u vidu spremnost EU da pruži vojnu, ekonomsku i političku podršku Ukrajini. Iako je EU s Ukrajinom ovaj instrument dogovorila ranije, nakon početka rata ukupna bezbjednosna pomoć je povećana na oko dvije milijarde evra. Četiri paketa pomoći zaključena su 28. februara, 23. marta, 13. aprila i 24. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije