BiH

Pratite nas na Google news

Delegacija EU, OEBS i Ambasada SAD-a pisale VSTS-u: Narušena slika u očima javnosti

Delegacija EU, OEBS i Ambasada SAD-a pisale VSTS-u: Narušena slika u očima javnosti
Foto: N.N. | Delegacija EU, OEBS i Ambasada SAD-a pisale VSTS-u: Narušena slika u očima javnosti
N.N.

SARAJEVO - Šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark, otpravnica poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Elen J. Džermajn i šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Brus Berton uputili su danas pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanu Tegeltiji i članovima ove institucije.

U uvodnom dijelu pisma, navode da je VSTS BiH izradio i usvojio veći broj veoma važnih reformi u 2018. godini.

"Zajednički cilj svih tih reformi je bio jačanje vladavine prava u BiH i izgradnja povjerenja u pravosudni sistem, a posebno kada je riječ o percepciji građana. Evropska komisija i drugi članovi međunarodne zajednice su Savjetu izrazili svoje zadovoljstvo tim reformskim naporima. U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utiču na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudija i tužilaca", stoji u pismu.

"Premda su određene poteškoće u provođenju uobičajena pojava u svakom reformskom poduhvatu, a i Savjet je već uvidio potrebu da se vrši periodična provjera napretka – kao na primjer provjera uticaja reforme ocjenjivanja krajem godine – ove pojave su ozbiljnije i čine se kao pokušaj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom periodu", navodi se u pismu.

Konkretno, odnosi se posljednju sjednicu VSTS-a, na kojoj nije proveden dugo očekivani postupak imenovanja četiri glavna kantonalna tužioca (od ukupno deset u FBiH).

"Slika VSTS BiH u očima javnosti je tim odgađanjima narušena, što se moglo lako izbjeći blagovremenim planiranjem i komunikacijom. Devet kandidata koji su čekali da izlože svoje programe rada su vraćeni u zadnji čas zbog – u najboljem slučaju – lošeg planiranja VSTS-a BiH. Ovo nije prvi put da je VSTS BiH loše rukovodio postupkom imenovanja. Čini se da se određena imenovanja favorizuju, te se okončaju iznenađujuće brzo, kao što je to bio slučaj sa imenovanjem glavnog okružnog tužioca u Doboju u martu 2019. godine – dok neka druga čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Prema informaciji koja je iznesena na sjednici VSTS-a BiH u aprilu 2019. godine, u pravosuđu su trenutno upražnjene ukupno 44 rukovodeće pozicije. Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Savjet rukovodi u svom odlučivanju", naveli su.

Poručuju da još jedan problem se uočava kod odgođenog imenovanja navedenih glavnih tužilaca, a to je nedosljednost VSTS-a BiH u postupcima imenovanja.

"Imenovanje ovih tužilaca je odgođeno zbog kašnjenja u dostavljanju materijala. U skladu sa Poslovnikom VSTS BiH, ti materijali su trebali biti dostavljeni najmanje dva dana prije početka sjednice. Međutim, mi smo primijetili u najmanje dva slučaja ranije da imenovanje nije bilo odgođeno, čak iako su materijali zaprimljeni manje od 48 sati prije sjednice: na sjednici VSTS BiH održanoj 20. 12. 2018. godine, na kojoj je imenovano deset sudija, uključujući i dvoje sudija Vrhovnog suda FBiH, kao i na sjednici VSTS BiH održanoj 24. 01. 2019. godine, na kojoj je imenovano četvero sudija na pozicije u sudovima u RS".

Odgode i neefikasnost u postupcima imenovanja podrivaju vladavinu prava u BiH, navode.

"Dana 17. 05. 2019. godine, EU je dobila dopis od gđe Aleksandre Martinović, predsjednice Ustavnog suda FBiH, u kojem ukazuje na probleme u funkcionisanju tog Suda usljed 'nerazumno dugog procesa' popunjavanja upražnjenih pozicija u tom sudu (na primjer, dvije pozicije su upražnjene od 2015. godine). VSTS BiH je usko grlo u tom procesu, s obzirom da je nadležno za predlaganje kandidata na dalje postupanje relevantnim organima. Pozivamo VSTV BiH da se navedenim pitanjima pozabavi odmah, uključujući i na narednoj sjednici koja je zakazana za 29. i 30. 05. 2019. godine. VSTS bi trebalo vršiti svoj mandat imenovanjem najbolje rangiranih kandidata na pozicije četiri glavna tužioca prema stručnosti i lišeno bilo kakvog neprimjerenog uticaja".

Takođe, kako navode, u pitanje su dovedeni i sistemi ocjenjivanja rada i podnošenja imovinskih kartona, koji su reformisani propisima Savjeta iz 2018. godine, a u skladu sa preporukama EU.

"Nedavni zahtjevi da se smanji stepen transparentnosti i kvaliteta tih reformi bacaju sumnju na posvećenost nosilaca pravosudnih funkcija jačanju integriteta pravosuđa i u direktnoj su suprotnosti s evropskim standardima. Premda nezavisni, nosioci pravosudnih funkcija moraju biti i odgovorni. Da bi zadobilo povjerenje građana u sudskim postupcima, pravosuđe takođe mora biti nepristrasno, profesionalno i efikasno. Dešavanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću finansijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU, SAD i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak".

Kako navode, VSTS BiH je odgovoran građanima BiH, koji zaslužuju pravedan i nepristrasan sektor pravosuđa, bez uticaja.

"VSTS ima ključnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, prosperitetnijeg i demokratičnijeg društva u BiH. Mi, ispod potpisani, kao i građani ove zemlje ćemo nastaviti pomno da pratimo Vijeće u ispunjavanju tog mandata", stoji u pismu VSTS-u koje potpisuju šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark, otpravnica poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Elen J. Džermajn i šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Brus Berton, prenio je N1.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije