BiH

Delegacija EU: Odgovornost na domaćim političarima da se krene naprijed

Delegacija EU: Odgovornost na domaćim političarima da se krene naprijed
Foto: Ilustracija | Delegacija EU: Odgovornost na domaćim političarima da se krene naprijed

SARAJEVO - Iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH komentarisali su važnost formiranja vlasti u BiH, kao i proces integracije u Evropsku uniju.

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od ključne je važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju. U svojem Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine, Evropska komisija preporučuje Vijeću EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti", rekla je za "N1" portparol Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

"S obzirom na dugotrajan zastoj u formiranju vlasti, specijalni predstavnik EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini je u skladu sa svojim mandatom potpomogao politički proces podsticanjem i promovisanjem dijaloga između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini", dodala je Milović-Halilović.

Kako navode iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, Evropska unija je pozdravila sporazum kojeg su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. avgusta 2019. godine kao važan korak naprijed i postignuti kompromis između potpisnika.

"Dok je EU spremna da nastavi facilitaciju, odgovornost je sada na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kojeg su dogovorili", zaključuju iz Delegacije EU u BiH.

Naglašavaju da bi sporazum postignut 5. avgusta trebalo da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi, koje su u interesu građana BiH.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije