BiH

Odata počast stradalima u "Dobrovoljačkoj"

Odata počast stradalima u "Dobrovoljačkoj"
Foto: Nedžad Uglješa | Delegacija RS stigla u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu

SARAJEVO - Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i preživjeli obilježili su u Sarajevu danas 30 godina od stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

"Poslije 30 godina ovo je dobar put da se ostvare neke odnosi u Sarajevu i BiH, jer sam zadnji put bio na ovom mjestu 2018. godine kada nam je cvijeće bačeno u Miljacku. Žalosno je što je do sada za stradanje pripadnika JNA u Sarajevu početkom devedesetih optužnica podignuta samo za dešavanja 3. maja. Optužnica nije obuhvatila period od 20. aprila do 23. maja kada se desilo posljednje ubistvo u kasarni Maršal Tito. Mi živimo u nadi da će se podići optužnica i za te događaje", rekao je Željko Pantelić, preživjeli iz Dobrovoljačke ulice. 

Milenko Perić je 3. maja ranjen u napadu Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki" na kolunu JNA koja se povlačila iz Sarajeva.

"Ranjen sam na ovom mjestu, izvučen iz kamiona i pucano mi je u noge. Poslije toga prebačen u Centralni zatvor i to dovoljno govori o humanosti onih koji tvrde da su tog dana branili Sarajevo" , rekao je Perić, komentarišući da je na istom mjestu nešto ranije danas organizovano okupljanje i pripadnika Udruženja "Zelenih beretki" u znak sjećanja, kako su naveli, na dan odbrane grada Sarajeva.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duškom Milunovićem stigla je u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu praćena jakim policijskim snagama.

"Kao rođeni Sarajlija koji danas sa svojom porodicom živi u Istočnom Sarajevu danas sam se osjećao kao Rus u Ukrajini ili kao Palsetinac u Izraelu. Bilo je neprijatno i neugodno doći na odavanje počasti sa ovolikim bezbjednosnim mjerama. Poražavajući je ovoliki stepen bezbjednosti za odavanje počasti. Jednostavno u Sarajevu je takva atmosfera da Srbi ni nakon 30 godina ne mogu mirno odati počast svojim žrtvama", rekao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Aleksandar Glavaš.

Ministar rada i boračke zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsjetio je na dešavanja početkom 1992. godine.

"Ovdje je ubijeno devet vojnika JNA i 26 ranjeno. Kasnije je 206 zarobljeno i mučeno. Napadi na JNA su počeli u aprilu. Pamtimo da su u Hrasnom u kafiću 20. aprila ubijena dva pripadnika vojske dok su igrali bilijar. Nakon toga 22. aprila uhvatili su osmoricu pripadnika i pobili ih u Velikom parku i da pri tome niko nije odgovorao. Napade na JNA masovno su počeli vršiti pripadnici "Zelenih beretki" i Patriotske lige. Drugog maja desio se najveći broj ubistava, a 3. maja bilo je dogovoreno da se kolona mirno povuče iz Sarajeva. To je bila posljedica sporazuma koji je Alija Izetbegović potpisao u Skoplju", rekao je Milunović.

Poslije nekoliko obustavljanih istraga, pravdajući se nedostatkom dokaza, Tužilaštvo BiH je nakon 30 godina tek prošle sedmice podiglo optužnicu protiv 11 lica političkog i vojnog rukovodstva iz Sarajeva u tom periodu, ali vezano samo za događaje 3. maja.

"Mi ovaj datum obilježavamo da odamo pomen i da podsjetimo javnost da za ovaj zločin niko nije odgovarao. Ohrabruje činjenica da je podignuta optužnica protiv 11 lica, ali ostaje da se vidi kako će se to odvijati. Očekujem da pravda bude dostižna za sve", kazao je Milunović.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu  jutros je služen i parastos za ubijene pripadnike JNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije