BiH

Delegacija Srbije i Kovačević napustili konferenciju u Sarajevu zbog provokacija

Delegacija Srbije i Kovačević napustili konferenciju u Sarajevu zbog provokacija
Foto: Anadolija | Delegacija Srbije i Kovačević napustili konferenciju u Sarajevu zbog provokacija

SARAJEVO, - Prvi dan godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Jugoistočne Evrope u Sarajevu obilježile su provokacije i skandali, nakon čega su delagacija Srbije i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili konferenciju, saznaje Srna.

Do napuštanja je došlo nakon što je član delegacije Hrvatske Zdravka Bušić, govoreći o Savjetu Evrope, rekla da će Kosovo biti primljeno u Savjet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

Prethodno je priređena još jedna provokacija kada je predstavnicima privremenih institucija samoproglašenog Kosova neovlašteno dozvoljeno obraćanje o temi bezbjednost iako prema Rezoluciji 1244 nemaju pravo da imaju bilo kakav odbrambeeni sketor niti da o tome govore.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbjednost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbjednosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Direktor Regionalnog centra za bezbjednosnu saradnju "Ravijak" Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije