BiH

Delegati PS BiH usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH

Delegati PS BiH usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Delegati PS BiH usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su danas usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Podržan je i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Delegati  nisu usvojili Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT za 2019. godinu k znanju nije primljen programski i finansijski plan BHRT-a.

Nije podržana niti delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH poziva Predsjedništvo BiH da, u najkraćem mogućem roku od dana usvajanja ove inicijative, donese Odluku o angažiranju Oružanih snaga BiH na državnoj granici Bosne i Hercegovine s cilјem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavlјanju ilegalnih prelazaka državne granice i osiguranja sigurnosti za sve narode i građane Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović, podnosilac inicijative kazao je da je migrantska kriza najvažnije pitanje i da je u Kolegiju stavio bi ovo pitanje kao prvu tačku dnevnog reda, te dodao da je krajnje vrijeme da se ovaj problem prestane  ignorisati i da se počne djelovati ozbiljno, odgovorno, državnički.

"Nažalost nemamo konkretnih mjera da migrantsku krizu stavimo pod kontrolu. Već godinu dana predlažem rješenja kako ovo pitanje da rješavamo i to se odbija, a ništa se ne predlaže, iz mjeseca u mjesec sve je gore, a nažalost moram reći počele su padati i ljudske glave. Ovo je krajnji momenat za konkretnije djelovanje i mislim da ni jedan organ državne vlasti ne treba da spava kada je migrantska kriza u pitanju", kazao je Bećirović.

Tvrdi da su ključne dvije mjere da se migrantska kriza stavi pod kontrolu, da se ojača Granična policija BiH i druga mjera da se pozove Predsjedništvo da donese olduku da Oružane snage BiH pomognu Graničnoj službi BiH o čuvanju  granica BiH.

Upitao je delegate SNSD-a i HDZ-a, da li je cilj destabilizirati BiH.

Pozvao je da se predlože bolja rješenja, jer se odbija sve, a ništa se ne nudi.

Zlatko Miletić, hrvatski delgat kazao je da je ideja Bećirovića dobra i da delegati trebaju zamoliti Predsjedništvo da ozbiljno razmotre ovo pitanje i da angažuju Oružane snage BiH kako bi pomogli Graničnoj policiji BiH.

"Ne u smislu da  pripadnici Oružanih snaga stoje s puškom na granici, nego Graničnoj policiji treba pomoć da se spriječe ulasci na 240  prelaza", kazao je Miletić.

Mladen Bosić (SDS), delegat kazao je da je pitanje migranata jedna od najvažnijih tema kojima bi se politika trebala baviti, te da je to najvažnija tema koju je ova vlast stavila "pod tepih".

"Obzirom na dnevni red. Jasno je da Savjet ministara BiH ne funkcioniše", kaže Bosić, te da je ovo dokaz da odnos između Vijeća minsitara i Parlamenta ne postoji.

Ističe da na dnevnom redu iz Vijeća minsitara nema ni jedne stvarne inicijative o suštinskim promjenama u  ovako teškom trenutku.

Dragoljub Reljić imenovan je danas za direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije