BiH

Demobilisani borci protestuju pred zgradom Parlamenta FBiH

Demobilisani borci protestuju pred zgradom Parlamenta FBiH
Foto: Printscreen Twitter | Demobilisani borci protestuju pred zgradom Parlamenta FBiH

SARAJEVO - U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) na kojoj bi po skraćenom postupku trebalo da budu razmatrani prijedlozi zakona kojima bi sedam opština u FBiH dobilo status grada.

Riječ je o opštinama Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik, a ove lokalne zajednice podnijele su Vladi FBiH inicijativu za dobijanje statusa grada.

Da bi ove opštine postale gradovi neophodno je da inicijativu potvrde oba doma Parlamenta FBiH.

Na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pred poslanicima će se naći i Nacrt zakona o podršci porodicama sa djecom, kojim se predviđa da sva socijalno ugrožena djeca na području Federacije imaju dječiji dodatak.

Dječiji dodatak bi se finansirao iz federalnog budžeta čime bi bila otklonjena diskriminacija s obzirom na to da je sada isplata dječijeg dodatka zavisila od finansijske moći kantona.

Dječiji dodatak se u zavisnosti o kojem je kantonu riječ kreće od devet KM do 50 KM. Ovim zakonom se daju ista prava svim nezaposlenim porodiljama u FBiH koje sada u nekim kantonima nemaju nikakvu naknadu.

Pred poslanicima Predstavničkog doma naći će se i Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kojim se udovoljava zahtjevima boraca, prvenstveno za javnu objavu registra boraca, te uvođenje boračkog dodatka.

Federalni mediji javljaju da se pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu okupilo nekoliko desetina nekadašnjih boraca takozvane Armije BiH koji su poručili da ne odustaju od zahtjeva za objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

Ispred zgrade parlamenta je veliki broj policajaca, a postavljena je i zaštitna ograda, dok je saobraćaj u Ulici Hamdije Kreševljakovića obustavljen.

Sjednica je počela sa skoro sat zakašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije