BiH

Desetine zaboravljenih zvaničnika iz BiH i dalje pod sankcijama

Desetine zaboravljenih zvaničnika iz BiH  i dalje pod sankcijama
Desetine zaboravljenih zvaničnika iz BiH i dalje pod sankcijama

BANJALUKA - Više desetina zvaničnika iz cijele BiH, među kojima ima političara, sudija, univerzitetskih profesora, policajaca i administrativnih radnika, još trpi sankcije visokog predstavnika međunarodne zajednice, neki od njih čak i 15 godina.

Među ljudima kojima se i danas najdrastičnije krše ljudska prava, a na koje je OHR potpuno "zaboravio“, je i bivši načelnik opštine Bratunac Miodrag Josipović kojeg je Volfgang Petrič smijenio 1. juna 2001. godine - piše "Pres Republika Srpska“.

"Moj slučaj u vezi sa dodjelom placeva za izgradnju kuća sprskim izbjeglicama odavno je dobio i sudski epilog, ali OHR i dalje ćuti i drži sankcije na snazi“, rekao je Josipović.

Zaboravljen je i Svetislav Stanojević, koga je sa pozicije sudije Vrhovnog suda Republike Srpske 16. jula 2002. godine smijenio Pedi Ešdaun. Stanojević ističe da je "svjetski fenomen“.

"Vjerujem da sam jedini sudija vrhovnog suda na svijetu koji je, zbog sankcija OHR-a, u penziju otišao tako što je posljednja tri mjeseca radnog staža ostvario na zavodu za zapošljavanje“, naglasio je Stanojević.

On navodi da ga je Ešdaun smijenio pod izgovorom da nije ispunjavao sudijsku normu, iako je u to vrijeme bio teško bolestan i liječio se od dijabetesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije