BiH

Pratite nas na Google news

Devet članica EU pripremilo novi prijedlog za BiH i Zapadni Balkan

Devet članica EU pripremilo novi prijedlog za BiH i Zapadni Balkan
Foto: Ilustracija | Devet članica EU pripremilo novi prijedlog za BiH i Zapadni Balkan
N.N.

BRISEL - Nakon francuskog prijedloga o proširenja Evropske unije, koji je odaslan nedavno u proceduru evropskih institucija, devet zemalja članica Unije Austrija, Češka Republika, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija sačinile su vlastiti prijedlog o procesu proširenja na BiH i Zapadni Balkan.

Riječ je o prijedlog pod nazivom "Elementi za poboljšani proces proširenja i održivu i ubrzanu integraciju Zapadnog Balkana".

Kako prenosi portal "Europeanwesternbalkans.com", u prijedlogu se ne dovodi u pitanje odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koja bi trebalo da bude donesena do marta 2020. godine.

Prema dokumentu, pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu grupisana po glavnim područjima, na primjer, duž crte osam pododbora za stabilizaciju i pridruživanje, kroz njihovo zajedničko otvaranje i zatvaranje.

Glavna razlika u francuskom prijedlogu, koji je predviđao sedam faza pregovaračkog procesa, je ta što bi grupe poglavlja trebalo da budu paralelno postavljene, a ne uzastopno.

Novi politički podsticaji, prema dokumentima devet zemalja EU, uključuju godišnje sastanke Savjeta Evrope sa liderima Zapadnog Balkana, povećano učestvovanje predstavnika Svjetske banke u selektivnim sastancima Savjeta, kao i odbora Savjeta EU i radnih grupa Komisije, prenosi "Klix.ba".

Dalje, prijedlozi uključuju bolju strukturu za poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona. U dokumentu se predlaže da bi trebalo da bude više prioriteta i jasnih preporuka, uključujući rokove, i da bi EU trebalo da pruži veću podršku u sprovođenju pravne stečevine.

"Predstavljanje nivoa sprovođenja pravne stečevine EU trebalo bi da bude učinjeno na mjerljivi, uporediviji i komunikativniji način, a trebalo bi razmotriti i poboljšanja poput tablica s rezultatima. Što se tiče finansijskih podsticaja, naglašava se da oni treba da budu učinkoviti i ciljani. Treba posmatrati i postepeno učestvovanje na jedinstvenom tržištu EU i otvaranje više programa EU za Zapadni Balkan", navodi se u dokumentu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije