BiH

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH planira zaposliti 150 policajaca

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH planira zaposliti 150 policajaca
Foto: N.N. | Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH planira zaposliti 150 policajaca

SARAJEVO - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u naredne dvije godine planira zapošljavanje više od 150 službenika, navedeno je u Nacrtu srednjoročnog plana rada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Nama konstantno fali ljudi. Svakodnevni poslovi se obavljaju, ali smo u deficitu. Trenutno imamo oko 800 ovlaštenih policijskih službenika i to je malo za posao koji obavljamo", rekao je za "Nezavisne" Salan Haris, predsjednik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Inače, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u martu prošle godine u Sektor za obezbjeđenje VIP ličnosti i objekata primila je 50 novih policijskih službenika, čime je, kako su naveli, poboljšana kadrovska popunjenost ove institucije. Međutim, zbog žalbi na raspisane konkurse i prekomplikovanih procedura njihovog rješavanja, obuka koja se obavlja u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru još traje. Kompletna obuka za kadete za čin policajca traje 30 sedmica, a nakon završetka policajci će zasnovati radni odnos i probni rad će trajati 12 mjeseci.

Pored dodatnog zapošljavanja, iz srednjoročnog plana rada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od 2020. do 2022. godine može se zaključiti da će najviše pažnje u narednim godinama, pored obezbjeđenja lica i objekata, te instaliranja video-nadzora i razvoja digitalne radio-veze, biti posvećeno međunarodnoj saradnji s institucijama kao što su Europol i Interpol.

Trenutno je samo pet štićenih objekata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pod video-nadzorom i u narednim godinama ići će se u pravcu instaliranja ovih sistema i na drugim štićenim objektima koji služe ne samo Direkciji, već, kako su naveli, i rješavanju svih vrsta kriminaliteta.

Što se tiče saradnje s Europolom, iz plana je vidljivo da manje-više sve funkcioniše osim kontaktne tačke, koja obuhvata 18 agencija za sprovođenje zakona za saradnju s Europolom. Prema Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Europola i memorandumu o razumijevanju o povjerljivosti i bezbjednosti informacija između BiH i Kancelarije Evropske policije, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH sve zahtjeve Europola prosljeđuje nadležnim organima u BiH, a oni preko Direkcije dostavljaju odgovore zemljama članicama Europola.

"Izuzetak je MUP Republike Srpske, koji zbog neuspostavljanja zajedničke kontakt tačke, kako je predviđeno sporazumom, odgovore po zahtjevima zemalja članica Europola dostavlja posredstvom policijskih oficira za vezu akreditovanih za Bosnu i Hercegovinu ili na drugi način", navodi se u dokumentu.

Za realizaciju plana rada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela biće neophodno izdvojiti 119.742.000 KM iz budžeta i iz drugih izvora, kao što su donacije, još dodatnih 750.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije