BiH

Direktor OBA BiH ostaje bez diplome

Direktor OBA BiH ostaje bez diplome
Foto: Vijesti.ba | Direktor OBA BiH ostaje bez diplome

SARAJEVO - Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim se rektoru Uiniverziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića Osmice (direktor Obavještajno bezbjednosne agencije BiH) i da u Službenom glasniku Srpske ovu diplomu proglasi ništavnom, piše Srpskainfo.

Inspektorat Republike Srpske donio je 5. avgusta rješenje o poništenju diplome koja je izdata 21. septembra 2007. godine.

Rektor Uiniverziteta za poslovne studije Radovan Klincov ističe da je rukovodstvo ustanove na kolektivnom godišnjem odmoru do 20. avgusta.

"Nakon toga ćemo vidjeti ako budemo dobijali poštu ili slično, vidjećemo da li ima i ta pošta, i ako bude nešto, mi ćemo se oglasiti. Nama je u prvom planu naša ustanova, a mene ne interesuje ničije ime i prezime", rekao je Klincov.

On tvrdi i da je procedura takva da je inspekcija prvostepeni organ, a da se diploma poništava samo sudskom odlukom, mada se u rješenju prosvjetne inspekcije jasno navodi da žalba ne odlaže izvršenje ovog rješenja.

Mehmedagiću u novembru ove godine ističe mandat na čelu obavještajne agencije.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve bezbjednosne agencije su dostavili te podatke, osim OBA.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je za "Euroblic" da kako je Osmica došao do diplome, da je tako došao i do položaja i tako se ponaša na mjestu gdje radi.

"To je zaokružen obrazac ponašanja u sticanju diplome i načinu na koji radi, zato nam je ovakva situacija u bezbjednosnom sektoru. Svi koji se nešto pitaju koristili su se raznim nelegalnim poslovima da bi došli do diplome ili položaja", istakao je Stevandić.

On je dodao da očekuje da se u ovaj slučaj uključi policija, ali i da je Mehmedagić čovjek od povjerenja lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Srpskainfo je imala uvid u rješenje koje je donijela prosvjetna inspekcija, gdje su do detalja objašnjeni propusti u diplomi koju je na ovom univerzitetu stekao Osmana Mehmedagića Osmica još 2007. godine.

Oni navode da su republički prosvjetni inspektori na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH izvršili kontrolu na Univerzitetu za poslovne studije.

Mehmedagiću je, navode, odobren upis na treću godinu Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu. Međutim, ono što je problem je to što su mu diferencijalne ispite priznali profesori koji nisu bili imenovani za to.

Utvrđeno je i da su mu priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, pa je inspektorima ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je polagao.

Kako se dodaje, uvidom u prijave za polaganje ispita koje glase na ime Osman Mehmedagić, utvrđeno je da sadrži nedostatke.

Oni su utvrdili da je na čak 14 prijava za polaganje ispita uočeni nedostaci. Skoro ni na jednoj prijavi nije naveden datum polaganja ispita, ne nekim prijavama nisu ispunjeni ni podaci koje treba napisati profesor, kao ni koliko puta je polagan ispit.

Osmica je poznat po tome što je tokom rata bio obezbjeđenje Aliji Izetbegoviću, a dovođen je i u vezu sa ratnim zločinima i ubistvima Srba u Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije