BiH

Direktora "Lutrije BiH" imenovali mimo zakona

Direktora "Lutrije BiH" imenovali mimo zakona
Foto: N.N. | Direktora "Lutrije BiH" imenovali mimo zakona

​SARAJEVO - Nadzorni odbor "Lutrije BiH" imenovanjem čelnog čovjeka ovog preduzeća prekršio je Zakon o imenovanjima u privrednim društvima u FBiH, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o radu ove javne firme za prošlu godinu.

Revizori su utvrdili da je Nadzorni odbor, 12. septembra 2018, donio odluku kojom se za v.d. direktora Društva, do okončanja konkursne procedure, imenuje dotadašnji direktor Edhem Pašukan. Međutim, Vlada FBiH je na sjednici održanoj devet dana kasnije, kako navode revizori, donijela odluku o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje v.d. direktora Društva Edite Rokše, te je u ovom segmentu prekršen Zakon o imenovanjima u privrednim društvima.

"Na ovakav način izvršeno, imenovanje v.d. direktora nije u skladu sa članom 15, stav 2. Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, koji nalaže da nadležni organ Društva odluku o imenovanju vršioca dužnosti člana Uprave mora donijeti u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke o davanju prethodne saglasnosti Vlade FBiH u 'Službenim novinama'", navode revizori i dodaju da Nadzorni odbor, kao organ upravljanja, u skladu sa članom 23. Zakona o igrama na sreću i članom 13. Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, treba da izvrši imenovanje direktora Društva.

Tokom revizije utvrđeno je da je Društvo nabavku vozila za potrebe nagradnog fonda u vrijednosti od 1.332.123 KM vršilo na osnovu ugovora zaključenih u 2010. i 2014. godini, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Također, za izvršene nabavke usluga održavanja i nadogradnje softvera u vrijednosti od 517.423 KM, nisu provedene procedure za odabir adekvatnog postupka nabavke u skladu sa članom 3. Zakona o javnim nabavkama", ističe se u izvještaju koji je ocijenjen sa rezervom.

U Društvu, navode revizori, ne postoji pisana procedura o uzimanju i davanju objekata u zakup, niti su propisane okvirne cijene koštanja po metru kvadratnom, te su se uvidom u dokumentaciju uvjerili da su cijene dosta različite, pa čak i za ista područja grada. Ured za reviziju institucija FBiH upozorio je i da Društvo ne raspolaže dokazima o vlasništvu za 10 od ukupno 33 poslovna prostora.

Komentare na Nacrt izvještaja o izvršenoj finansijskoj reviziji za 2018. godinu, kako navode revizori, "Lutrija" im je dostavila 11. jula ove godine i priložilo dodatnu dokumentaciju.

"U komentaru su navedena neslaganja na date nalaze revizora, koji se odnose na provedene postupke javnih nabavki (automobila za potrebe nagradnog fonda i nadogradnje i održavanja softvera). Komentare nismo prihvatili iz razloga što nije prezentovana relevantna dokumentacija, koja bi uticala na izmjenu kvalifikacije, nalaza i datih preporuka. Dostavljene su izjave dobavljača s kojima su sklopljeni ugovori za nadogradnju i održavanje softvera, gdje navode da su nosioci ekskluzivnih prava nad predmetnim softverom. Prethodno iskustvo sa određenim dobavljačima ne može predstavljati osnov za provođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja za usluge održavanja i nadogradnje softvera", navode revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije