BiH

"Disciplinski postupci u CB BiH nisu namješteni"

"Disciplinski postupci u CB BiH nisu namješteni"
Foto: N.N. | "Disciplinski postupci u CB BiH nisu namješteni"

Centralna banka (CB) BiH demantuje navode iz teksta naslova "Advokata platili 21.000 KM da bi kaznili svog radnika", objavljen na stranicama 2 i 3 "Nezavisnih novina".

Demanti se odnosi na sljedeće:

- Neistinit je i senzacionalistički sam naslov članka te se može shvatiti samo kao svjesno iznošenje neistina. Naime, nije istina da je CB BiH "angažovala advokata za vođenje jednog disciplinskog postupka koji je plaćen više od 21.000 KM". CB BiH ne angažira odvjetnike za vođenje disciplinskih postupaka, niti za kažnjavanje svojih radnika te za iznesene tvrdnje, novinar ne navodi nikakve dokaze.

- Nije istina da su disciplinski postupci u CB BiH namješteni. Navedena neistina je objavljena u članku iako ni novinar ni sugovornik ne navode bilo kakav dokaz za navedeno, niti je od CB BiH tražen odgovor/stav o navedenim tvrdnjama. U CB BiH Disciplinska komisija vodi disciplinske postupke isključivo protiv službenika za povredu službene dužnosti nastale na radu i u vezi s radom, a u skladu s internim propisima, a što je već 28.10.2019. godine odgovoreno novinaru na njegov upit. Iako je dobio ovakav službeni odgovor iz institucije, a ipak je iznio ove netočne tvrdnje u objavljenome članku, to se može shvatiti samo kao svjesno iznošenje neistina.

- Nije točna tvrdnja novinara da je njegov sugovornik "u probleme sa disciplinskim postupcima zapao kada je ukazao na 'namještanje' konkursa u Centralnoj banci BiH", niti je novinar ponudio bilo kakav dokaz za navedeno. U CB BiH se disciplinski postupci mogu voditi isključivo protiv službenika za povredu službene dužnosti nastale na radu i u vezi s radom, a u skladu s internim propisima, a što je već 28.10.2019. godine odgovoreno novinaru na njegov upit. Iako je dobio ovakav službeni odgovor iz institucije, ipak je iznio ove netočne tvrdnje u objavljenome članku i to se može shvatiti samo kao svjesno iznošenje neistina. CB BiH svaku konkursnu proceduru provodi u skladu sa zakonom i internim propisima, a u konkretnom slučaju službenik je pokrenuo sudski spor protiv CB BiH, a koji je riješen u korist CB BiH, što je potvrđeno i pravomoćnom presudom Suda BiH.

- U članku je novinar prenio tvrdnju sugovornika kako "ima informacije da će već u četvrtak biti proglašen krivim po još jednome disciplinskom postupku jer na tome insistira guverner". Disciplinske komisije u CB BiH rade prema internim aktima koje reguliraju njihov rad, te su samostalne u odlučivanju. Osim članova navedenih komisija, nitko drugi ne raspolaže informacijom o njihovim odlukama do samog trenutka donošenja odluke, odnosno izricanja/dostavljanja odluke uključenim stranama. Novinar je navedenu tvrdnju uvrstio u objavljeni članak iako ne postoji niti jedan dokaz za navedeno, što se može shvatiti samo kao svjesno iznošenje neistina. Također, ovakve tvrdnje bez dokaza mogu se smatrati pritiskom na Disciplinsku komisiju, odnosno pokušaj utjecaja na donošenje odluke Disciplinske komisije.

Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije