BiH

Đajić: Hitno naći rješenje za snabdijevanje kiseonikom

Đajić: Hitno naći rješenje za snabdijevanje kiseonikom
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Đajić: Hitno naći rješenje za snabdijevanje kiseonikom
Srna

​BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas da je potrebno hitno naći rješenje za snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom za liječenje pacijenata i da je onaj koji je korišten bio apsolutno ispravan.

"Afera kiseonik je neutemeljena i orkestrirana, te predstavlja napad na zdravstveni sistem Republike Srpske i sigurno je da se nigdje ne navodi da je riječ o tehničkom kiseoniku. To žele oni koji skupljaju jeftine političke poene. Teško je reći bilo šta nakon optužbi da su zdravstveni radnici monstrumi, iako se zna da sve rade kako bi spasili živote ljudi", rekao je Đajić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je tokom rasprave o stanju u vezi sa isporukom kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u Srpskoj, kao i o Prijedlogu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku, naglasio da će ljekari i dalje sve učiniti kako bi spasili ljudske živote, bez obzira što ih neki neargumentovano napadaju.

"Strašno je šta su doživjeli pacijenti i njihove porodice zbog nečijih političkih ambicija koje nemaju odgovornost. Ponosno mogu da kažem da su medicinski radnici heroji, a ovi koji nas napadaju ne znam šta su. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je regionalni lider u zdravstvenom zbrinjavanu građana, što su potvrdile i međunarodne institucije", tvrdi Đajić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tvrdi da je u Srpskoj nabavljan tehnički, a ne medicinski kiseonik.

"Carinskim deklaracijama je potvrđeno da je riječ o industrijskom kiseoniku. Odgovornost za ovo moraju snositi nadležne institucije u Republici Srpskoj i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH", rekao je Stanić.

On je ocijenio da zakon koji se odnosi na formiranje agencije za lijekove Republike Srpske neće zaživjeti i najavio da SDS neće podržati predložene akte za posebnu skupštinsku sjednicu.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić tvrdi da je u Srpskoj korišten industrijski kiseonik, a ne medicinski što mora biti sankcionisano.

"Ko će snositi odgovornost za ovo, ministre zdravlja i socijalne zaštite Alene Šeraniću? Pitam Vas kako je moguće vratiti nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH i da li ste sigurni u ovo što radite?", upitala je Trivićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije