BiH

Đi Ping: Nećemo zaboraviti da nam je BiH pružila podršku i pomoć

Đi Ping: Nećemo zaboraviti da nam je BiH pružila podršku i pomoć
Foto: N.N. | Đi Ping: Nećemo zaboraviti da nam je BiH pružila podršku i pomoć

SARAJEVO - Solidarnost i saradnja su najmoćnije oružje za borbu protiv epidemije, poručio je ambasador Kine u BiH Đi Ping, nakon što je kineska Vlada odlučila da donira BiH 50.000 doza vakcina protiv virusa korona.

"Spremni smo da zajedno sa građanima BiH prevaziđemo poteškoće i nadamo se da ćete brzo pobijediti virus. Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i građani BiH pružili dragocjenu moralnu podršku i pomoć u ključnim trenucima kada se Kina borila protiv epidemije", izjavio je kineski ambasador u intervjuu Agenciji Srna.

Kad je epidemija izbila u BiH, napomenuo je on, Kina je izrazila saosjećanje sa ovdašnjim ljudima.

Đi je podsjetio da je u jeku epidemije potpisan Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravlja i medicinske nauke između Kine i BiH, čime je uspostavljena institucionalna platforma za saradnju u borbi protiv epidemije.

"Kineska vlada, kompanije, institucije visokog obrazovanja, nevladine organizacije i pojedinci su donirali BiH 18 kontingenta sredstava za borbu protiv epidemije uključujući respiratore, pakete za testiranje, zaštitnu odjeću, maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu", naveo je Đi.

Kina je, dodao je on, u kratkom vremenu pružila zvanične protokole za prevenciju, kontrolu i tretman, koji su bili dokazano efikasni, te održala tri video-sastanka sa medicinskim ekspertima u BiH na kojima su razmijenjena iskustva u borbi protiv epidemije.

"Trenutno su kineski proizvođači vakcina u intenzivnom kontaktu sa Vladom Republike Srpske, te Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o nabavci vakcina, u skladu sa potrebama koje je iskazalo ovo ministarstvo", naglasio je kineski diplomata.

Uprkos uticaju epidemije, ukazao je on, kineske kompanije u BiH su izvršavale svoje dužnosti i rade zajedno sa lokalnim partnerima da bi bio obezbijeđen stabilan napredak u izgradnji projekata na osnovu strogog poštivanja mjera na prevenciji.

"Nesmetano napreduju projekti kao što su bolnica `Sveti apostol Luka` Doboj i Hidroelektrana Ulog. Kineske kompanije su takođe donirale zaštitnu opremu BiH, čime je u potpunosti prikazan njihov odgovoren stav prema društvu i solidarnost", naglasio je Đi.

Rezultat samita ugovori u vrijednosti 13 milijardi dolara

On se osvrnuo i na nedavno održani Samit lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), skup na najvišem nivou od osnivanja ovog mehanizma saradnje prije devet godina.

"Održavanjem ovog važnog multilateralnog samita u kontekstu globalne borbe protiv epidemije kovida 19 je dodatno pokazana odlučnost Kine za solidarno prevladanje poteškoća sa zemljama CIE, uključujući BiH, kao i opredijeljenost zajedničkom razvoju", ocijenio je Đi.

On je dodao da je kineski predsjednik Si Đinping predložio niz važnih inicijativa i mjera za saradnju, među kojima su one u oblasti ekonomije i trgovine.

"Kina planira uvesti robu vrijednu najmanje 170 milijardi američkih dolara iz zemalja CIE narednih pet godina, te podići saradnju na još viši nivo uz balansirani i održiv razvoj trgovine, koristeći platforme kao što su Kineski međunarodni sajam uvoza, Sajam Kine i zemalja CIE i slični događaji", naglasio je on.

Ping smatra da jedna svjetla tačka ovog samita leži na poljoprivrednoj saradnji.

"Kina će ubrzati procedure uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja CIE, s ciljem da uvoz istih bude udvostručen narednih pet godina, kao i da se bilateralna poljoprivredna trgovina poveća za 50 odsto", najavio je on.

Takođe, naveo je Đi, Kina je predložila izgradnju veleprodajnog centra poljoprivrednih proizvoda u ovom dijelu Evrope u saradnji sa zemljama CIE i pokretanje programa razmjene mladih poljoprivrednih eksperata.

"Do kraja godine će biti održani sastanak ministara poljoprivrede, ekonomski forum poljoprivredne saradnje, te još neki važni događaji. Ukratko rečeno, poljoprivredna saradnja u okviru ovog mehanizma ima svijetlu perspektivu", konstatovao je ovaj diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije