BiH

Đokić: Dokazana bliskost Srba i Rusa

Đokić: Dokazana bliskost Srba i Rusa
Đokić: Dokazana bliskost Srba i Rusa

BEOGRAD - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić danas je, tokom susreta u Beogradu sa Zaljinom Medojevom, potpredsjednikom ruskog Fonda "Andrej Prvozvani", ocijenio da je međunarodna naučna konferencija o Prvom svjetskom ratu pokazala bliskost ruskog i srpskog naroda.

Ruski Fond "Andrej Prvozvani" organizator je međunarodne naučne konferencije o Prvom svjetskom ratu, koja je juče održana u Beogradu.

Đokić je izjavio da su konferencijom osnaženi napori i "stavljen završni pečat na sprečavanje pokušaja da falsifikovanja okolnosti izbijanja i rezultata Prvog svjetskog rata".

"Na taj način doprinijeli ste afirmaciji uloge srpskog naroda i njegovog stradanja u Prvom svjetskom ratu u borbi za bolji i pravedniji svijet i istakli ulogu ruskog naroda u toj borbi", rekao je Đokić.

Đokić se osvrnuo i na jučerašnji sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović, ocijenivši da je to važan događaj koji "trajno čini prilog istoriji odnosa Republike Srpske sa Rusijom" i daje Srpskoj dodatan osjećaj sigurnosti.

"Zahvalni smo na ogromnom naporu i podršci koju Ruska Federacija daje Republici Srpskoj, a posebno na ulozi predsjednika Putina koji je juče razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović", rekao je Đokić.

On je istakao da Republika Srpska želi da nastavi saradnju sa Rusijom i da "radi u najboljem interesu za oba naroda i države".

"Republika Srpska je veoma mala republika, ali ima dovoljno prkosa u sebi da ukazuje danas na globalne prijetnje, koje dolaze od pojedinih zapadnih država i njihovih globalnih tendencija koji su nepovoljne. Zato smo zahvalni za podršku, koju nam Rusija daje da sačuvamo svoj entitet, koji smo osvojili teškom i krvavom borbom", naveo je Đokić.

Medojeva je informisala Đokića o međunarodnoj konferenciji o Prvom svjetskom ratu održanoj u Beogradu, ističući da je objektivnom analizom učesnika dokazano da neposredni akteri u Prvom svjetskom ratu, čiji je cilj bio da iznova urede svijet, nažalost djeluju i danas.

Ona je upozorila na opasnost da nove tehnologije mogu da dovedu do toga da lokalni ratovi prerastu u globalni i ocijenila da je tome prepreka atomsko naoružanje kojim raspolaže Rusija.

"Samo postojanje atomskog oružja u Rusiji je moćan faktor koji sprečava da se otpočne novi svjetski rat", zaključila je Medojeva.

Ona je podsjetila da se Đokić nedavno na konferenciji u Sankt Peterburgu sreo sa ambasadorom Južne Osetije u Moskvi Dmitrijem Medojevom i izrazila zadovoljstvo što predstavnici Republike Srpske imaju direktne kontakte sa tom zemljom koja ima velikih sličnosti sa Republikom Srpskom.

"Sudbine Južne Osetije i Republike Srpske imaju veoma puno toga zajedničkog. To je takođe pravoslavni narod koji je uvijek težio Rusiji i nadam se da će to zbližavanje i kontakti pomoći Republici Srpskoj i uopšte našim narodima", rekla je Medojeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije