BiH

Đokić: Najdestruktivniju ulogu po realizaciju Dejtona imala je međunarodna zajednica

Đokić: Najdestruktivniju ulogu po realizaciju Dejtona imala je međunarodna zajednica
Foto: Narodna skupština RS | Đokić: Najdestruktivniju ulogu po realizaciju Dejtona imala je međunarodna zajednica

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izrazio je očekivanje da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine biti doneseni konstruktivni zaključci kojima će biti poboljšani odnosi u BiH.

"U ime SP pozivam da zajednički kreiramo zaključke, pokrenemo novi proces i stvorimo bolje odnose u BiH", rekao je Đokić, obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom razmatranja informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

On je podsjetio da je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH konstantno nazadovala.

"Najdestruktivniju ulogu po realizaciju onoga što je predviđeno Dejtonskim sporazumom i za uređenje odnosa imala je međunarodna zajednica, posebno visoki predstavnici", istakao je Đokić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da treba jačati Srpsku i da opšte i nacionalno mora da bude prioritet.

"Imamo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i ona nam daje snagu da se pitamo i da nas pitaju", istakao je Stevandić obraćajući se poslanicima.

On je rekao da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske treba da bude polazna osnova za današnju raspravu, političko jedinstvo i sabornost u parlamentu Republike Srpske.

"Moramo da se dogovorimo šta je prioritet Republike Srpske, šta mi to nudimo, koje papire i akte, a ne da se bavimo međusobnim svađama i prepucavanjima", naglasio je Stevandić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je Republika Srpska potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine dobila međunarodno priznanje u okviru dejtonske BiH.

"Postojanje Republike Srpske je međunarodno stečeno pravo, iako su dejtonska rješenja mijenjana odmah po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Danas svi potvrđujemo da imamo Republiku Srpsku, ali se o ključnim pitanjima mora zauzeti zajednički stav", rekao je Čavić u obraćanju parlamentu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije