BiH

Đokić: Neodgovorno je što do sada nije usvojen zakon o doprinosima

Đokić: Neodgovorno je što do sada nije usvojen zakon o doprinosima
Đokić: Neodgovorno je što do sada nije usvojen zakon o doprinosima

BANJALUKA - Prijedlog zakona o doprinosima biće vraćen u parlamentarnu proceduru u narednih nekoliko dana, rekao je danas Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Naime, Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku skupštine je prethodni dan skinuo ovu tačku, koja je bila predviđena na redovnom zasjedanju parlamenta RS.

Ključne izmjene su povećanje stope penzijsko-invalidskog osiguranja za 0,5 odsto, odnosno sa 18 na 18,5 odsto, te smanjenje stope zdravstvenog osiguranja sa 12,5 na 12 odsto.

Đokić očekuje da će se narednih dana pronaći poslanička mogućnost da prijedlog bude vraćen u proceduru i bude usvojen.

"Blokirani smo sada, jer u potpunosti ne možemo primjenjivati Zakon o PIO, budući da je Prijedlogom zakona o doprinosima predviđeno i izdvajanje sredstava i naplate doprinosa za nove korisnike u sistemu", rekao je Đokić. On je ocijenio da je krajnje neodgovorno što do sada nije usvojen zakon o doprinosima.

Ključne izmjene su povećanje stope penzijsko-invalidskog osiguranja za 0,5 odsto, odnosno sa 18 na 18,5 odsto, te smanjenje stope zdravstvenog osiguranja sa 12,5 na 12 odsto

"Treba doći do korekcije stope doprinosa u korist penzionera, moramo biti spremni da budemo solidarni, da sredstva koja prikupljamo raspodijelimo adekvatno u korist svih građana", rekao je Đokić, dodavši da u oblasti zdravstva treba biti otvoreno pitanje koliko se troši i kako napraviti uštede.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, uvjeren je da će u narednom periodu biti ponuđeno rješenje o nivou stope doprinosa, koje će biti prihvatljivo za fondove penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

"To što je Prijedlog zakona o doprinosima oboren na Odboru za zdravstvo je viđenje da u ovom trenutku nisu bili na adekvatan način pripremljeni neki elementi tog zakona", rekao je Škrbić. On je najavio da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o zdravstvenom osiguranju.

Opozicione partije tvrde da se radi o sukobu između ministara Đokića i Škrbića o tome koliko novca pripada Fondu PIO, a koliko Fondu zdravstvenog osiguranja, što u vladajućoj koaliciji demantuju.

Narodna skupština RS je danas razmatrala i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi, kojim se vrši usklađivanje zakona sa materijalnim propisima donesenim nakon stupanja na snagu Zakona o republičkoj upravi krajem 2008. godine.

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se izvrši harmonizacija Zakona o republičkoj upravi sa materijalnim propisima koji su doneseni poslije stupanja na snagu Zakona o republičkoj upravi, u smislu djelokruga poslova republičkih organa uprave, kao i u potrebi da se preciziraju pojedine odredbe važećeg zakona", istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Poslanici su razmatrali i Prijedlog zakona o željeznicama, kao i Prijedlog zakona o mineralnim đubrivima, kojim se uređuju uslovi za razvrstavanje, kvalitet i obilježavanje mineralnih đubriva.

Škrbić najavio da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o zdravstvenom osiguranju

Razmatran je i Nacrt zakona o cjevovodnom transportu gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciji gasovitih ugljovodonika, kojim se uređuju cjevovodni transport i uslovi za bezbjedan i nesmetan transport gasovitih i tečnih ugljovodonika.

Takođe, u prijepodnevnom dijelu zasjedanja razmotren je i Nacrt zakona o zaštiti životne sredine.

Narodni poslanici će se o ovim tačkama izjasniti sutra na danu za glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije