BiH

Đokić: RS i BiH treba i dalje da uvoze rusku naftu uprkos sankcijama EU

Đokić: RS i BiH treba i dalje da uvoze rusku naftu uprkos sankcijama EU
Foto: Arhiva | Đokić: RS i BiH treba i dalje da uvoze rusku naftu uprkos sankcijama EU

BANJALUKA - Republika Srpska i BiH i dalje treba da nabavljaju rusku naftu, uprkos tome što EU želi da uvede sankcije na ovaj energent iz Rusije, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

On je, međutim, takođe rekao da RS ne nabavlja samo naftu iz Rusije, već sa svih destinacija u zavisnosti od kretanja na berzi i poslovnih dogovora, te da tako treba da bude i ubuduće.

"Ja ne vidim razloga da se RS i BiH uvedu sankcije na nabavku ruske nafte imajući u vidu da BiH nije uvela sankcije Rusiji i da niko nema pravo da uvodi sankcije nego to može da radi samo država", rekao je Đokić.

Što se tiče evropskih država koje uvode sankcije na rusku naftu, Đokić je rekao da je to njihov izbor, ali da vjeruje da će te zemlje platiti skupu cijenu zbog te odluke.

"Vidljivo je da je od nastanka ukrajinske krize došlo do vidljivih poremećaja u snabdijevanju, prije svega hranom a vidite da su u Njemačkoj podivljale cijene hrane", rekao je on i dodao da postoje i očigledni poremećaji u snabdijevanju energentima.

Đokić je mišljenja da je rješenje krize da se pronađe dogovor s Ruskom Federacijom.

"Ruska Federacija je još uvijek jedna od planetarnih velikih sila, a velike sile uvijek nađu način da štite svoje interese kako je to uvijek bilo u istoriji, poput Amerike ili Rusije, sada Evrope ili Kine", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije