BiH

Đokić: Rasprava u Kongresu SAD direktno miješanje u unutrašnje odnose BiH

Đokić: Rasprava u Kongresu SAD direktno miješanje u unutrašnje odnose BiH
Foto: Arhiva | Đokić: Rasprava u Kongresu SAD direktno miješanje u unutrašnje odnose BiH

BANJALUKA - Predsjednik SP-a Petar Đokić ocijenio je za Srnu da je rasprava u Kongresu SAD, u kojoj je učestvovao i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ništa drugo nego direktno miješanje u unutrašnje odnose u BiH.

Đokić je izjavio da takvo ponašanje predstavlja neprimjerenu politiku prema drugim zemljama.

"Jeste Amerika najvećim dijelom doprinijela nastanku Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovoj implementaciji do sada ali treba da prestanu da nameću obrasce daljeg načina života u BiH i da prepuste narodima koji ovdje žive da urede međusobno svoje odnose na bazi svoje stvarne volje, realnih mogućnosti i potreba i interesa koje imamo", istakao je Đokić.

Đokić smatra da je takav način nastupa u američkom Kongresu pokušaj prijetnje prema Republici Srpskoj i prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, "koji se samo ponaša onako kako institucije Republike Srpske od njega zahtijevaju".

"Ima i on u tome svoju ulogu, u smislu kreiranja stava institucija Republike Srpske, ali nije jedini koji o tome odlučuje. O tome su odluku donijeli poslanici u parlamentu", naglasio je Đokić.

On je istakao da na ovaj način američki zvaničnici jednostrano pristupaju stanju u BiH.

Đokić je napomenuo da je u BiH mnogo dublja kriza nastala i postoji zbog problema između Bošnjaka i Hrvata.

"Mnogo je više ta kriza potresna za odnose u BiH nego što je to zahtjev Srba koji žele samo da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Mi principijelno, i Dodik i svi, tražimo da se dosljedno poštuje Dejtonski sporazum, da se poštuje Ustav BiH onakav kako je napisan", naglasio je Đokić.

Američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da se SAD "bore da stanje u BiH bude bolje i da se Srbi vrate u institucije", a da, dok se to ne desi, "rade sa opozicijom i na tome da onemoguće" srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije