BiH

Đokić: Ruski dobrovoljci pomogli Srbima kad je bilo najteže

Đokić: Ruski dobrovoljci pomogli Srbima kad je bilo najteže
Đokić: Ruski dobrovoljci pomogli Srbima kad je bilo najteže

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Srpska duguje veliku zahvalnost porodicama poginulih ruskih dobrovoljaca, koji su pomogli srpskom narodu kada mu je bilo najteže, u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Nastojimo da njegujemo povezanost sa ovim porodicama, da ih dočekujemo kao braću i sestre. Uvjeren sam da ćemo ovaj odnos trajno sačuvati, te pokazati šta zajedničkim djelovanjem i žrtvovanjem možemo da ostvarimo i šta bratska ljubav i povezanost između srpskog i ruskog naroda može da znači u kriznim trenucima", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci na prijemu za porodice ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu Srpske.

On je podsjetio da je u jedinicama Vojske Republike Srpske tokom minulog rata bilo angažovano oko 700 ruskih dobrovoljaca, da ih je 47 poginulo, a neki su ostali invalidi.

"Republika Srpska je za skoro sve članove njihovih porodica, u skladu sa Zakonom o pravima boraca i ratnih vojnih invalida, osigurala njihov status u sistemu boračko-invalidske zaštite. Ovu posjetu porodica ruskih dobrovoljaca iskoristićemo da onima koji do sada nisu ostvarili svoja prava to omogućimo", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ova posjeta ima za cilj da se ne zaboravi važna uloga ruskih dobrovoljaca u borbi za Republiku Srpsku i za slobodu srpskog naroda.

"Odbor Vlade Republike Srpske uvrstio je posjetu ovih porodica u kalendar obilježavanja značajnih događaja iz proteklog rata. Na taj način željeli smo dati dodatan značaj angažovanju njihovoh najbližih i ogromnoj žrtvi koju su dali u borbi za Srpsku, a to su njihovi životi", poručio je Đokić.

On je istakao da je dolazak ruskih porodica prilika da se posjete i grobna mjesta njihovih najbližih koji su živote položili za Srpsku.

Supruga poginulog ruskog dobrovoljca, Ljudmila Tamiljina iz Sibira, rekla je da Vlada Srpske i cijela Republika Srpska itekako vode računa da se očuva uspomena na stradale ruske dobrovoljce, te da njihove porodice ostvare svoja prava.

Ona je dodala da joj je suprug poginuo u decembru 1994. godine kao pripadnik "Bijelih vukova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije