BiH

Do 11 časova glasalo 16,8 odsto birača u Srebrenici, u Doboju 20 odsto

Do 11 časova glasalo 16,8 odsto birača u Srebrenici, u Doboju 20 odsto
Foto: Srna | Do 11 časova glasalo 16,8 odsto birača u Srebrenici
Srna

SREBRENICA, DOBOJ - Na današnjim, ponovljenim izborima u Srebrenici do 11 časova glasao je 1.681 birač ili 16,8 odsto od ukupno 10.002 upisanih u birački spisak, saopštila je član Opštinske izborne komisije Nada Zorić, a u Doboju 10.113 birača, ili 20 odsto upisanih u birački spisak, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Zorićeva je rekla da izborni proces u Srebrenici protiče bez problema i da do sada nije bilo nikakvih primjedaba na tok glasanja, te napomenula da su supervizori Centralne izborne komisije (CIK) BiH i stranački posmatrači na svih 26 biračkih mjesta.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu o to u Živinicama, gdje je prijavljeno 330, a u Gradačcu 105 birača.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka), dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata.

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena do 19 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Sljedeći pregled izlaznosti na izbore je u 16 časova.

CIK BiH poništio je rezultate novembarskih izbora na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u FBiH.

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je novinarima da je izlaznost u Doboju za sedam odsto manja u odnosu za navedeni period na izborima održanim 15. novembra.

"Činjenica je da se radi o ponovljenim izborima i izlaznost je dosta dobra", izjavio je Paleksić.

On je naveo da je izlaznost u gradu oko 18 odsto, a u seoskim područjima oko 25 odsto.

Paleksić je rekao da nema izbornih neregularnosti, izuzev da pojedini politički subjekti "podmeću i plasiraju lažne vijesti Centralnoj izbornoj komisiji BiH i da je dobro što su prisutni supervizori koji to provjeravaju kako bi došli do pravih podataka".

Za ponovljene lokalne izbore u Doboju registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, izuzev onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima.

Građani će gradonačelnika birati između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Jerinića i SP-a Srđana Todorovića.

Na izborima učestvuje 85 političkih subjekata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije