BiH

Do daljeg odgođena žalbena konferencija u slučaju protiv Mladića

Do daljeg odgođena žalbena konferencija u slučaju protiv Mladića
Foto: Arhiva | Do daljeg odgođena žalbena konferencija u slučaju protiv Mladića

HAG - Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je danas do daljeg žalbenu konferenciju u slučaju protiv generala Ratka Mladića iz zabrinutosti zbog njegovog zdravstvenog stanja i zabrana putovanja uvedenih zbog pandemije virusa korona.

General Mladić se oporavlja od nedavne operacije polipa debelog crijeva.

Sudije ukazuju na navode sudskog registrara da je general Mladić (78) "dio veoma rizične grupe zbog svojih godina i medicinske istorije", te da zbog zabrana uvedenih zbog pandemije proces ne može biti održan 16. juna.

Apelaciono vijeće je od registrara zatražilo da pošalje izvještaj o izvodljivosti svakih deset dana kako bi mogli da zakažu ročište "što je prije moguće".

Apelaciono vijeće haškog Mehanizma nedavno je odgodilo i statusnu konferenciju u slučaju koji se vodi protiv generala Mladića do trenutka kada on bude u stanju da dođe u sudnicu sa svojim advokatom poslije ublažavanja restrikcija u vezi sa pandemijom virusa korona.

Statusna konferencija bila je zakazana za danas.

Prvostepenom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, general Ratko Mladić nepravosnažno je osuđen u novembru 2017. na doživotni zatvor po optužbama za ratne zločine u BiH i u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije