BiH

Do kraja godine pomoć ugroženim područjima u Srpskoj

Do kraja godine pomoć ugroženim područjima u Srpskoj
Do kraja godine pomoć ugroženim područjima u Srpskoj

BEOGRAD - Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" do sada je prikupila više od 600.000 evra pomoći za oko 800 porodica u Srbiji i Republici Srpskoj pogođenih majskim poplavama, a u narednom periodu akcenat će biti na ugroženim područjima u Srpskoj, rekao je predsjednik ove organizacije Igor Rašula.

"Na pomoć porodicama u poplavljenim sredinama do sada je utrošena oko polovina prikupljenih donacija, a u drugoj polovini akcije akcenat će biti upravo na pomoći porodicama u Doboju i drugim ugroženim područjima u Srpskoj, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine", rekao je Rašula.

On je za Međunarodni radio Srbija napomenuo da je pomoć upućena i Republici Srpskoj, Bijeljini, ali da ova organizacija nije u mogućnosti da pomogne svima.

"Nedavno sam sa našim prijateljima i volonterima bio u Doboju, gde smo obišli 60 kuća. Posle šest meseci od stravičnih poplava veliki broj ljudi je i dalje veoma ugrožen, ne živi u svojim kućama, već u kasarnama, kod rođaka, u alternativnom smeštaju. Slično je i u drugim opštinama. Dakle, potrebe za pomoć su i dalje veoma velike", naveo je Rašula.

Rašula je najavio da se akcija pomoći nastavlja, jer je veliki broj ljudi, šest mjeseci poslije ove prirodne katastrofe, i dalje u teškoj situaciji.

On je rekao da je ova organizacija do sada u Srbiji pomoć uputila prvenstveno u Obrenovac, gdje je donaciju u bijeloj tehnici dobilo više od 300 porodica, a pomogli su i građanima u drugim gradovima Srbije pogođenim poplavama.

Rašula je dodao da ova organizacija nastoji da pomoć dobiju, prije svega, porodice s maloljetnom djecom.

On je naveo da je ogromna podrška stigla iz Rusije, SAD, Australije, Kanade, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja, a donacije su pristizale i iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i sa Kosova i Metohije.

Rašula je istakao da se na sajtu ove organizacije mogu vidjeti sve uplate, donacije i izvještaji.

Organizacija "Srbi za Srbe", osim u Srbiji, zvanično je registrovana u Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj i SAD, a očekuje se da uskoro proces registracije bude završen i u Kanadi i Australiji.

Ova humanitarna organizacija postoji 9 godina i okuplja ljude u dijaspori i Srbiji koji žele da izdvoje vrijeme, energiju i sredstva kako bi bila obezbijeđena pomoć prije svega porodicama sa petoro i više djece koje su socijalno i materijalno ugrožene i žive širom Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije