BiH

Pratite nas na Google news

Dodatna naknada sudskim i policajcima u KPU

Dodatna naknada sudskim i policajcima u KPU
Foto: N.N. | Dodatna naknada sudskim i policajcima u KPU
Srna

​BANJALUKA - Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, po hitnom postupku, službeniku Sudske policije i policajcu u kazneno-popravnim ustanovama /KPU/sa srednjom i višom stručnom spremom utvrđuje se pravo na dodatnu naknadu u iznosu od 10 odsto prosječne plate u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ostvarene u proteklom mjesecu, jednako kao i za policijske službenike zaposlene u MUP-u Srpske.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekao da je razlog donošenja dopune ovog akta proizašao iz potrebe da se izjednači i uskladi status ovlaštenih službenih lica u institucijama pravosuđa Srpske sa statusom policijskih službenika u MUP-u sa srednjom i višom stručnom spremom.

"Ovi ljudi u policiji i pravosuđu rade odgovorne i složene poslove i cilj je da budu izjednačeni. Nadam se da će poslanici podržati ovaj zakon", rekao je Kasipović

On je podsjetio da je Vlada Srpske zaključkom iz aprila 2019. godine dala saglasnost za pokretanje procedure donošenja ovog zakona, uz napomenu da je u institucijama pravosuđa Srpske, KPU i Sudskoj policiji trenutno zaposleno 635 policajaca i službenika sudske policije sa srednjom i pet sa višom stručnom spremom.

On je rekao da će u vezi sa donošenjem ovog zakona ukupni troškovi biti na nivou 1,5 miliona KM godišnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije