BiH

Dodik 26. aprila u Vatikanu sa papom Franjom

Dodik 26. aprila u Vatikanu sa papom Franjom
Foto: Ilustracija | Dodik 26. aprila u Vatikanu sa papom Franjom

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u petak, 26. aprila, sa papom Franjom, potvrdio je za sarajevski portal Klix ministar spoljni poslova BiH Igor Crnadak.

Crnadak je rekao da je riječ o zvaničnoj posjeti Dodika Vatikanu i da misli da je dobro što postoji kontinuitet u dijalogu sa Svetom stolicom.

Ministar je podsjetio da je prošle godine realizovana posjeta tročlanog Predsjedništva BiH, a godinu dana prije toga ministarska posjeta u kojoj je i on bio.

"Sada dolazi nova posjeta", rekao je Crnadak.

On vjeruje da će ova posjeta biti u funkciji daljnjeg razvoja odnosa BiH i Vatikana, kao i u funkciji glavnog spoljnopolitičkog cilja BiH, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Klix piše da je najava Dodikovog susreta sa papom izazvala reakciju udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH.

Oni su, navodi se, uputili dopis apostolskom nunciju u BiH monsinjoru Luiđiju Pežutu, u vezi sa, kako kažu, "sramnim ponašanjem zvaničnika iz entiteta RS, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koje se ogleda kroz glorifikaciju ratnih zločinaca i negiranja genocida i zločina".

Udruženja očekuju da će monsinjor Pežuto upoznati Vatikan o ovakvom ponašanju Milorada Dodika te da će papa Franjo biti upoznat o svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije