BiH

Dodik: 9. januar nije ukinut, borim se za državu Republiku Srpsku

Dodik: 9. januar nije ukinut, borim se za državu Republiku Srpsku
Foto: Dražen Pozderović | Dodik: 9. januar nije ukinut, borim se za državu Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da 9. januar kao Dan Republike neće biti ukinut, jer se tim praznikom slavi nastanak Srpske i tako će biti i ubuduće.

Dodik je podsjetio da je to definisano i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja je usvojena u Beogradu na Svesrpskom saboru.

“Činjenica da smo usvojili sve članove ove deklaracije govori o tome koliko smo se spremali za ovo”, dodaje Dodik.

On je naveo da su na Saboru, pored postojećih obilježja, donesena i nova poput Dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje - 15. februar, i u Srpskoj obilježi kao Dan državnosti.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na to i da nije jedina koja ima više datuma za obilježavanje nacionalnih i državnih praznika. On naglašava da oni koji to pokušavaju tumačiti drugačije ne poznaju Zakon o praznicima.

“Ovu deklaraciju su usvojile vlade Srpske i Srbije, dogovorili smo se i da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u Srpskoj i obrnuto. Svašta smo dogovorili, ali vidite da sve pada u sjendu kada neki opozicioni političar shvati nešto kako on želi”, ističe Dodik.

On je naveo da je ponosan što je bio dio Svesrpskog sabora, jer je riječ o srpskom okupljanju na koje se čekalo decenijama.

“Ovo je bila prilika da se pokaže da je dosta i raznoraznih stranaca koji pokušavaju svašta. Za mene oni nisu važni, oni imaju svoj pristup, ja to poštujem. Bavim se politikom i vodim ovaj narod onako kako ja smatram da treba”, dodaje Dodik.

Dodik naglašava da je usvojena Deklaracija kapitalno važan dokument i dodaje da se u Srbiji niko protiv toga nije pobunio, već samo pojedini u Republici Srpskoj koji tvrde da je Dan Republike ukinut.

“Laž je kada se kaže da je Dodik ukinuo Dan Republike. Јa se borim za državu Republiku Srpsku”, istakao je Dodik, dodajući da je proces razdruživanja rezultat toga što je BiH propala zemlja.

On je rekao da se BiH održava na predstavi i "nedosanjanim snovima o Bosni", ali da je nemoguće živjeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu nameću epitet genocidnog naroda.

“Republika Srpska je država, sve više će to biti, jednog dana ćemo izaći iz BiH, za nas ovdje nema sreće, ali nema ni sreće za Bošnjake ovako. Ne želim da u političkom smislu živim sa ljudima koji su nam nametnuli da smo genocidan narod. BiH je propala zemlja. Od ovog trenutka ja se bavim samo dobrim odnosima sa našim prijateljima, a u Sarajevu mi nemamo prijatelje. Cinizam koji dolazi iz Sarajeva je samo komičan i ništa više”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska nikada neće propasti niti bankrotirati jer je stvorena da bude jaka, svoja i da jednoga dana bude država.

“Budžet Republike Srpske danas je stabilan i on se ostvaruje, a Srpska sigurno i stabilno stoji”, rekao je Dodik.

On je naveo i da nisu tačne stalne tvrdnje opozicije da će Republika Srpska bankrotirati, dodajući da to najbolje dokazuje to što su u Srpskoj majske penzije isplaćene tri dana prije predviđenog roka.

Dodik je rekao i da je budžet Republike Srpske u odnosu na ostvarenje za prošlu godinu veći za 18 odsto, dok prosječna plata u Srpskoj danas iznosi 1.400 KM ili 700 evra, što je bilo nezamislivo prije nekoliko godina.

Predsjednik Republike Srpske očekuje da će Srpska 2026. godine imati prosječnu platu veću od 1.000 evra.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije