BiH

Dodik: Afirmisati srpski interes kroz dvije srpske države

Dodik: Afirmisati srpski interes kroz dvije srpske države
Dodik: Afirmisati srpski interes kroz dvije srpske države

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik je rekao u Beogradu, na obilježavanju 70 godišnjica od Bitke na Kozari, da Srbi svoj nacionalni interes treba da afirmišu kroz dvije srpske države - Srbiju i Republiku Srpsku.

"Jasno želimo da kažemo da neskriveno možemo da afirmišemo nacionalni interes u naše dvije države - Srbiji i Republici Srpskoj. Želimo da afirmišemo te interese na isti način kako to nesmetano afirmišu i pripadnici drugih naroda - Bošnjaci, Hrvati i drugi", rekao je Dodik na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, koju je otvorio prigodnom besjedom.

On  kaže da je  nacionalni interes Srba  jaka Srbija i jaka RS, koju  su  obavezni da sačuvaju  za buduće generacije.

Dodik je istakao da je Srbija i njena nacionalna stabilnost od ključnog interesa za RS, zbog čega joj je poželio da ojača do te mjere da u njoj Srpska vidi svoju garanciju za budućnost.

On je istakao da je RS  garant opstanka Srba zapadno od Drine, ali je garant i za sve one koji žive slobodno u njoj i koji zajedno grade stabilan život neopterećen mržnjom i zavišću.

"RS je obavezna da sačuva sjećanje na sva stradanja srpskog naroda kroz  istoriju Srba i više od hiljadu godina postojanja na našim prostorima, sa jasnim opredjeljenjem da svaki zločin pamtimo i nikada nijedan ne zaboravimo", rekao je Dodik.

On je ukazao na veliki doprinos srpskog naroda u borbi protiv fašizma, nacizma i ustaštva u Drugom svjetskom ratu, o čemu svjedoči i Bitka na Kozari, zbog čega je ovaj narod najviše među svim drugim narodima na ovim prostorima stradao u ovom ratu.

"Borili smo se i za one koji su nam nakon samo nekoliko decenija okrenuli leđa i činili zločine nad nama", rekao je Dodik i dodao da je srpska zabluda sa jugoslovenstvom trajala predugo, a otrežnjenje je moralo doći ranije.

On  kaže  da su Srbi, pošto nisu željeli da postanu obespravljena majorizirana manjina, stvorili RS, a na tu odluku   snažno je uticao  i genocid  nad njima  u Drugom svjetskom ratu.

"Srbi su se  branili od novog genocida,   branili su  kuće i imanja od sukoba koji im je nametnut.Branili su pravo da samostalno odlučuju o svojoj sudbini", naveo je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, istakao je da su Kozara i Jasenovac simbol stradanja srpskog naroda i njegovog otpora protiv okupatora i fašizma, što se ne smije zaboraviti.

Dodik je istakao da treba učiniti sve što je moguće da se u najvećoj mogućoj mjeri utvrdi istina o događajima iz Drugog svjetskog rata i  spriječi pokušaj njene revizije, u kojoj se uloga Srba u borbi protiv fašizma minimizira, a doprinos drugih naroda glorifikuje.

On je naveo da su  ustanci protiv fašizma dizani  tamo gdje  su živjeli Srbi, a ne u Sarajevu.  Dodik je   podsjetio da je cilj fašizma i nacizma bio istrebljenje krajiških Srba, koji su mnogi, među kojima je dosta i djece, završili u koncentracionim logorima kao što je Jasenovac.

"Zato mnogi od njih sada pokušavaju da falsifikuju prošlost i sebi pribave amnestiju za neučešće u borbi, a da minimiziraju učešće Srba", rekao je Dodik, navodeći da u BiH nema nijednog mjesta izvan RS, gdje se obilježava neki datum ili dan posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi, nego samo 9. maj - Dan pobjede.

Srbi u BiH 1992. godine, naveo je on, nisu dozvolili da ostanu  zarobljeni u državi nastaloj secesijom, koju nisu podržavali.

Ovoj manfestaciji prisustvovali su  ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić,   ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, ministar rada i boračko-inavalidiske zaštite  Petar Đokić, ministar untrašnjih poslova Stanislav Čađo,potredsjednik RS Emil Vlajki,  preživjeli Koračani, kao i mnoge javne ličnosti Srbije.

Prigodnim umjetničkim programom, u kojem su učestvovali  srpski glumci i operski pjevači, slikom, riječju i muzikom dočarano je stradanje srpskog naroda i antifašizam.

Publici  u Narodnom pozorištu je  poklonjena i knjiga "Kozara, spomenik našeg pamćenja", posebno pripremljena za ovu svečanost, u kojoj je, uz predgovor predsjednika Srpske, dat naučni pogled na istorijski značaj Kozare i stradanje Kozarčana u prkosnoj borbi za slobodu i kazivanja učesnika, te najznačajnija poezija o stradanju i borbi.

Svečanom akademijom, završeno je dvodnevno obilježavanje u Beogradu 70 godina Bitke na Kozari, a obilježavanje će biti  upriličeno i na Kozari 3. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije