BiH

Dodik: BiH bi za 20 godina mogla da bude samo bošnjačka zemlja

Dodik: BiH bi za 20 godina mogla da bude samo bošnjačka zemlja
Dodik: BiH bi za 20 godina mogla da bude samo bošnjačka zemlja

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da bi BiH za 20 godina mogla da postane isključivo bošnjačka zemlja, u slučaju da bude ukinut princip pariteta kao osnova za formiranje državnih institucija.

Dodik je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) kazao da je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, tokom današnjih pregovora lidera šest stranaka u Sarajevu, pokušao da uvođenjem popisa stanovništva razbije princip pariteta kao osnovu za formiranje Savjeta ministara BiH, što je za srpsku stranu neprihvatljivo.

"Tu je suština problema zašto sada nema 10 novih ministara. Nema ih zato što se jedan osnovni bazični princip konstituvnosti naroda pokušava rušiti na principu toga da se postave pripadnici naroda koji bi odgovarali strukturi stanovništva, a ne da bi se držao balans i paritet", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, paritet podrazumijeva da po jedna trećina svih funkcija pripade jednom od konstitutivnih naroda, ali se uvlačenjem kategorija ostalih kroz odluku "Sejdić-Finci" želi narušiti paritet i otvoriti vrata da se u BiH većinski odlučuje.

"To je veoma suptilno smišljena varijanta koja traje godinama", kaže lider SNSD-a.

Dodik, koji je napustio sastanak, rekao je da je srpska strana u razgovorima opet pokazala fleksibilnost, ali da se "još jednom potvrdilo da je problem među partnerima" u Federaciji, navela je RTRS.

Dodik je kazao da Bošnjaci traže da dobiju četiri ministarska mjesta, između ostalih Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija, kao i Upravu za indirektno oporezivanje, iz čega se, kako je rekao, vidi potreba za njihovom dominacijom.

"Ako to prođe, ova zemlja za 20 godina samo može da bude isključivo bošnjačka zajednica. Šta ako pobijedi politička opcija kod bošnjačkog naroda koja je motivisala onog ko je pucao na američku ambasadu, kako ćemo se onda ponašati. Mi nemamo pravo da budemo neoprezni", prenijela je RTRS izjavu Dodika.

On je poručio da Srpska ne želi da nekom prepušta svoje nadležnosti, pa samim tim ni da remeti odnose pariteta i balansa na nivou BiH.

Poručivši da je Dejtonski mirovni sporazum jedini okvir i da ga srpska strana prihvata, Dodik je istakao da i bošnjačka strana prihvati taj sporazum koji je potpisao Alija Izetbegović, predstavljajući u Dejtonu Bošnjake.

"Ako hoćete da razriješite odredbe Dejtonskog sporazuma onda morate dobiti našu saglasnost koju ste pokušali da dobijete nametanjem odluka visokog predstavnika, ali to više ne može da prođe. Morate da nas uvjerite da mi tu dobro stojimo, ali ono što oni nude mi bismo samo lošije stajali. Mi moramo da branimo RS po svaku cijenu", precizirao je Dodik.

On je poručio da nema ambicije da bude funkcioner BiH, da to "nikada neće biti niti ga to interesuje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije