BiH

Dodik: BiH zaglibljena u nesporazumima

Dodik: BiH zaglibljena u nesporazumima
Dodik: BiH zaglibljena u nesporazumima

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, ocijenio je u petak, 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je BiH zaglibljena u svojim poznatim nesporazumima i ne može da postigne konsenzus o nijednom pitanju.

Prema njegovim riječima, RS je u posljednje vrijeme činila sve na promociji evropskih vrijednosti i pokazivala aktivan pristup rješavanju pitanja sprovođenja odluke u predmetu "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije institucija na evropskom putu, ali je na drugoj strani došlo do zastoja.

"Mi smo 2006. godine zauzeli jasan kurs odbrane Dejtona i pozicije RS kako je napisano u tom sporazumu i od tada zaustavili bilo kakav oblik prenosa nadležnosti. Inače bi danas RS bila prazna ljuštura u kojoj ne bi bilo ništa, sve na bazi nekih velikih potencijala i želja, velikih obećanja, za daleko bolju budućnost koja nikako da stigne na ovom prostoru, a od strane onih koji su ovdje došli i imaju velike plate", kazao je Dodik.

Kao primjer naveo je visokog predstavnika, koji, kako je rekao Dodik, ima mjesečnu platu od 24.000 evra.

"U svakom slučaju, Dejtonski sporazum živi kao međunarodni sporazum, ali je on značajno devastiran od strane visokog predstavnika, koji je silom, ucjenama i političkim progonom u ranijem periodu primorao mnoge garniture vlasti u RS da učine ustupke koje ne bi učinili da su imali pravo na autentični izraz političke volje", kazao je Dodik, ističući da prenos nadležnosti nije donio dobro ni entitetima ni zajedničkom nivou.

Željka Cvijanović, premijer RS, kazala je da Dejtonski sporazum doživljava kao sporazum koji je zaustavio rat i uspostavio sve što je bilo potrebno da se uspostavi ustavni i politički sistem BiH.

"Ali, ono što je nadasve važno, jeste da je njime verifikovana i međunarodno priznata pozicija RS, zato što ona čini sastavni dio aranžmana koji je napravljen u Dejtonu", kazala je Cvijanovićeva.

Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS-a, rekao je, povodom 19. godišnjice potpisivanja sporazuma, da pokušaj dominacije jednog naroda nad drugim narodima nikom neće donijeti dobra.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, izjavio je da je najvažnije to što je Dejtonski sporazum donio mir u BiH.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, ocijenio je da neće biti revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je prepreka za budućnost BiH nedostatak političke volje, a ne slabosti u Ustavu BiH.

Jelena Guskova, ruski akademik i istoričar, ocijenila je da ne postoji druga zakonodavna baza za postojanje BiH i zaštite RS osim Dejtonskog sporazuma te je istakla da ga ne treba mijenjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije