BiH

Dodik: Biće obezbijeđeno finansiranje izbora

Dodik: Biće obezbijeđeno finansiranje izbora
Foto: Srna | Dodik: Biće obezbjeđeno finansiranje izbora
Srna

LAKTAŠI - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će biti obezbijeđeno finansiranje opštih izbora u BiH.

"Ponudio sam da Republika Srpska i FBiH plate svoj dio i ne znam u čemu je problem. Mogu biti date i pozajmice i kada BiH bude imala usvojen budžet vratiće 12 miliona KM potrebnih za finansiranje izbora", pojasnio je Dodik.

On je ponovio da BiH nije normalna zemlja i da se ne smije imati iluzija da će rješavanjem navedenog pitanja svi problemi biti otklonjeni.

"Intervencionizam stranaca je neprihvatljiv i ulazi u sve pore odlučivanja. Šta imaju ambasade s tim šta je Savjet ministara usvojio. Ko su oni da se referišu o tome", upitao je Dodik.

On je podsjetio da je ministar inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras navela da oni dolaze u BiH i ostaće dugo, te je upitao ko ih je zvao.

"Kao zalažu se za neku BiH. Za koju BiH se zalažu, za onu koja će biti ponižena i potlačena. Srbi nisu za tako nešto jer su uvijek stajali pred najvećim imperijama i nismo podanici kao muslimani", rekao je Dodik novinarima u Mahovljanima.

Predsjedništvo nije zauzelo stav o saopštenju ruske ambasade

BiH neće ući u NATO, a Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o saopštenju Ambasade Ruske Federacije o članstvu BiH u tom savezu, izjavio je danas srpski član Predsjedištva Milorad Dodik.

"To su objavili kabineti Šefika DŽaferovića i Željka Komšića. To i jeste problem u BiH jer se stavovi ove dvojice tretiraju kao stavovi Predsjedništva, što nije tačno", rekao je Dodik novinarima u Mahovljanima.

On je istakao da Rusija ima pravo da iznosi viđenja o članstvu BiH u NATO.

"Ako neko u Briselu kaže da želi BiH u NATO, onda Rusija ima pravo da kaže da to ne želi. Ukoliko neko u Sarajevu želi u NATO, onda mora shvatiti da ima i nas koji kažu da to neće", dodao je Dodik.

On tvrdi da tema o NATO u BiH ne postoji, da je jedina priča o tome u dokumentu iz 2005. ili 2006. godine koji je bio oročen na godinu dana i ništa više.

"Ako je tako kao što pričaju u Sarajevu što se nisu udružili sa ovim savezom. Zašto onda postoji misija ALTEA u BiH i o čemu oni pričaju", rekao je Dodik.

On je ponovio da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet za koji se zalaže Republika Srpska i njeni zavaničnici.

"Podaništvo muslimana prema SAD i Velikoj Britaniji je komično. Protiv sam rata u Ukrajini, žao mi je svake žrtve i želim da se što prije završi", naveo je Dodik.

On smatra da se ratom u Ukrajini Zapad želi obračunati sa Rusijom, a da uprkos svemu u BiH moraju odbraniti stabilnost i mir.

"Svrstavanje na stranu Velike Britanije je pogubno za sve. Nećemo sa Rusijom ali ni sa Velikom Britanijom", kategoričan je Dodik.

Kada je riječ o izvještaju predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o opstrukcijama koje je imao pred posljednju sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, Dodik je ocijenio da je veoma važno da to bude dokumentovano.

"Opstrukcije jesu antiustavne i BiH je propala zemlja kao i njena spoljna i vojna politika. Ministar odbrane se inkognito sastaje i iznosi stavove koji nisu stavovi Predsjedništva BiH, a ministar inostranih poslova Velike Britanije juče je mogla da vidi da je BiH pocijepana i Predsjedništvo razoreno", zaključio je Dodik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije