BiH

Dodik: Bosanski jezik ne postoji, pitanje Ustavnog suda BiH ključno za RS

Dodik: Bosanski jezik ne postoji, pitanje Ustavnog suda BiH ključno za RS
Dodik: Bosanski jezik ne postoji, pitanje Ustavnog suda BiH ključno za RS

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da "bosanski jezik ne postoji te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti“.

"Jeste nesretno upisan u Dejtonski sporazum, ali očigledno je to neko uradio iz kalkulacije. Ali, u BiH može da postoji samo nešto što se ovdje može dogovoriti", rekao je predsjednik Srpske navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da Savjet ministara BiH razmatra informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

Dodik je ponovio da je neophodno usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH, jer je to ključno za budućnost Republike Srpske.

"Regulisanje nadležnosti načina odlučivanja i sastava Ustavnog suda BiH je ključno pitanje ovog vremena. To je pitanje naše budućnosti i pitanje da li Republike Srpske ima za pet-deset godina.", rekao je Dodik navodeći da se moraju ukinuti dodatne nadležnosti te pravosudne institucije.

On je dodao da je s HDZ-om razgovarao o zakonu o Ustavnom sudu BiH, na osnovu ranijeg prijedloga svih političkih partija iz Republike Srpske, a da se sugestije HDZ-a odnose na način izbora sudija iz Federacije BiH.

Dodik tvrdi da ima načina da se i protiv protivljenja SDA nastavi politička borba za usvajanje tog zakona, ukoliko bi za to postojala saglasnost svih stranaka iz Republike Srpske.

"Način da se to uradi jeste da sva pitanja koja su od našeg interesa budu dominatna... Ali s konvertitima iz Republike Srpske ne može se ništa uraditi“, kaže Dodik navodeći da bi usvajanje tog zakona trebalo usloviti (ne)odlučivanjem po svim drugim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije