BiH

Dodik: Cilj BiH mora biti EU i ukidanje visokog predstavnika

Dodik: Cilj BiH mora biti EU i ukidanje visokog predstavnika
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik: Cilj BiH mora biti EU i ukidanje visokog predstavnika

SARAJEVO - Srpski član i prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH u novom sazivu Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će sa druga dva člana nastojati da vrati položaj i dimenziju Predsjedništvu BiH koja mu pripada po Ustavu BiH.

On je najavio da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, te da će cilj BiH biti EU i da neće odustati od saradnje sa Ruskom Federacijom.

Obraćajući se brojnim zvanicama nakon konstitutivne sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da mu je čast da preuzme dužnost nakon što je na opštim izborima osvojio više od 370.000 glasova u Srpskoj, koji govore o tome kako će djelovati.

"Moja baza jeste Republika Srpska, dolazim kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda", poručio je Dodik.

On je istakao da nema namjeru da spriječi bilo koga u razvojnim projektima.

"Želim saradnju koja će biti djelotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise", istakao je Dodik.

On je podsjetio da ima primjedbe na to kako je radio visoki predstavnik i kako je derogirao Ustav BiH, zbog čega je potrebno ponovo obaviti raspravu i pronaći kompromis.

Dodik je istakao da uloga visokog predstavnika u BiH nije bila u interesu dugoročne stabilnosti i razvoja BiH, te da je više od 540 odluka i zakona nametnuto, iako visoki predstavnik nije imao pravo na to, kao ni na intervencije na Ustav BiH.

Dodik je napomenuo da visoki predstavnik može samo da realizuje civilne dijelove sporazuma, ali da je on išao izvan toga.

On je izrazio nadu da će biti želje i volje da se uradi najbolje, te dodao da ne želi da napravi nijedan loš potez prema Bošnjacima i Hrvatima, ali da traži i adekvatan tretman Republike Srpske i srpskog naroda koji predstavlja.

"Moja politika biće politika Republike Srpske. Ja sam ovde kao predstavnik Republike Srpske da sprovodim politike u vezi sa vojnom neutralnošću i odbacim bilo kakve procese koje će ići za tim da se BiH usmjeri na ono što nije interes Srpske", najavio je Dodik i dodao da je to dio konsenzusa i vlasti i opozicije u Srpskoj.

Dodik smatra da Evropska unija treba da bude cilj BiH i da će svojim kolegama na prvoj sjednici predložiti da od EU zatraže da Unija i njene strukture daju BiH status kandidata da bi napravili novu dinamiku.

On je najavio da će Predsjedništvo BiH sarađivati sa svim važnijim faktorima i da će BiH kao članica multilaterarnih i drugih organizacija nastaviti da djeluje u skladu sa vlastitim interesima.

"Učiniću sve da naši odnosi sa EU i SAD budu dobri. Mi podržavamo politiku američkog predsjednika koji ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja", rekao je Dodik i napomenuo da je njegova saradnja sa Ruskom Federacijom bila uspješna i da od nje neće odustati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije