BiH

Dodik: Crkva je najvažniji dio srpskog identiteta

Dodik: Crkva je najvažniji dio srpskog identiteta
Foto: Srna | Dodik: Crkva je najvažniji dio srpskog identiteta

BUDIMPEŠTA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno da se sačuva Srpska pravoslavna crkva jer je ona najvažniji dio srpskog identiteta.

"Crkva je kroz istoriju, u različitim okolnostima, uspjela da očuva i okupi srpski narod i zato danas imamo Srbiju, Republiku Srpsku, naše jake srpske zajednice širom svijeta. Srpski narod je narod mira kao što je to uvijek pokazivao. Vjerujem da je vrijeme turbulencija prošlo i da je ovo vrijeme mira, stabilnosti i afirmacije našeg identiteta", istakao je Dodik prilikom susreta sa vladikom budimskim i administratorom temišvarskim Lukijanom.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da je srećan što je u posjeti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Mađarskoj i što vidi zadovoljnu srpsku zajednicu.

"Zahvalan sam Mađarskoj što je regulisala prava srpske nacionalne manjine i ona je primjer kako to pitanje može da se riješi na obostrano zadovoljstvo", istakao je Dodik, poželjevši vladiki Lukijanu mnogo zdravlja i uspjeha u radu.

Vladika Lukijan je istakao da je veoma srećan i zahvalan Dodiku na posjeti.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas primim ovdje u sjedištu Budimske eparhije jer Vi dolazite iz naše matice - Republike Srpske", istakao je vladika Lukijan.

On je naglasio da je srpska zajednica zadovoljna životom u Mađarskoj, te da bez mađarske države ne bi mogli ništa postići.

"Ovo je država tradicije i kulture i mi, Srbi pravoslavci se dobro osjećamo ovdje zajedno sa Mađarima", istakao je vladika Lukijan.

Nakon susreta sa episkopom budimskim Lukijanom, Dodik bi trebalo da obiđe Sent Andreju i Srpski muzeja Budimske eparhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije