BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Deklaracija SDA ugrožava stabilnost u regionu

Dodik: Deklaracija SDA ugrožava stabilnost u regionu
Foto: Arhiva | Dodik: Deklaracija SDA ugrožava stabilnost u regionu
Agencije

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Programska deklaracija SDA, koja predviđa uspostavljanje "republike BiH" i ukidanje entiteta, ugrožava stabilnost u cijelom regionu.

Dodik je poručio da nikakva "republika BiH" nije moguća i da muslimani, ako hoće da je prave, to mogu na učine, kako kaže, "na svojih pet kantona kojima upravljaju", te da ne mogu da računaju ni na jedan pedalj Republike Srpske.

"Pokušavam da okupim sve političke partije vlasti i opozicije da napravimo zajednički pristup da se odbaci bilo kakva mogućnost da se SDA pravi bilo kakva zajednička vlast na nivou BiH", rekao je Dodik za Televiziju "Pink".

Delegati Kongresa Stranke demokratske akcije u subotu su usvojili programsku deklraciju, u kojoj se navodi da je dugorični cilj SDA usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Ova deklaracija naišla je na brojne osude u Bosni i Hercegovini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije