BiH

Dodik: Erdoan je čuo naše razlike u pogledu pristupa NATO-u

Dodik: Erdoan je čuo naše razlike u pogledu pristupa NATO-u
Foto: Anadolija | Dodik: Erdoan je čuo naše razlike u pogledu pristupa NATO-u

ANKARA - Veliki putevi poput onoga koji će biti izgrađen između Beogarad i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada, izjavio je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razmumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

On je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom između BiH i Turske kazavši da Turska podržava evroatlanski put BiH "što je razumljivo jer je i sama članica NATO-a".

"Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscprni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike", rekao je Dodik.

On se zahvalio na Erdoanovom podsticaju da već danas bude finaliziran i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Sarajevo - Beograd.

"Zadovoljstvo mi je da sam upravo ja sa predsjednikom Erdoanom potpisao odredbe tog sporazuma koji omogućava povećanje trgovinskih odnosa BiH i Turske. U više navrata sam čuo od Erdoana da to bude međudržavni projekat. Time su ojačani naši odnosi. Potpisali smo i prvi formalni dogovor o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd, što je šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske", kazao je.

Dodik je poručio i za podršku pri formiranju vlasti u BiH, koja, kako je naveo korespondira i sa potrebama same BiH, a zatim se osvrnuo i na put BiH ka NATO-u.

"Turska podržava evrotatlantski put BiH, jer je i sama članica NATO saveza. Ali želim izraziti zadovoljstvo što je Erdoan čuo naše razlike u pogledu pristupa koji imamo u BiH i zbog čega se to dešava. Neophodno je što prije formirati vlast kako bi nastavili saradnju, ali i kako bi omogućili s nastavkom realizacije bitnih pitanja, kao što je i saradnja s NATO-om. A što se tiče o članstvu u NATO, to je javnosti poznato s obzirom na razlike koje imamo u BiH", zaključio je Dodik.

On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.

Dodik je podsjetio i da BiH ima formalizovanu saradnju s NATO-om, prvenstveno kroz partnerstvo za mir.

"Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok što će elimisati probeme i zagađenja", rekao je Dodik podsjetivši na značaj projekta Turski tok za ekonomski razvoj, ali i ekologiju.

Zahvalio je Erdoanu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu.

"Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način", rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i nedavno je kupila obveznice Vlade entiteta RS što govori o jačanju povjerenja.

Dodik je pozvao Erdoana da u toku ove godine posjeti BiH.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoanom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije