BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Glavni odbor SNSD-a sutra o odgovoru na deklaraciju SDA

Dodik: Glavni odbor SNSD-a sutra o odgovoru na deklaraciju SDA
Foto: N.N. | Dodik: Glavni odbor SNSD-a sutra o odgovoru na deklaraciju SDA
Srna

BEOGRAD - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD sutra održati sastanak Glavnog odbora stranke da bi se pripremio kvalitetan odgovor na deklaraciju SDA.

"Suština odgovora koji ćemo predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, koju ćemo na bazi toga i zakazati, biće upravo afirmacija stavova i mjera koje ćemo predočiti Glavnom odboru", rekao je za RTS Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da je jednako opasno nepravno postupanje visokog predstavnika, kao i stavovi SDA.

Navodeći da su se svi iz međunarodne zajednice povukli i nešto čekaju, Dodik je rekao da je očigledno da bi se sva oštrica međunarodne zajednice svalila na Republiku Srpsku ukoliko bi ona sada izašla sa čvrstim stavom.

"U tom pogledu ćemo biti malo pametniji, nego ranije...Imamo koncipiran odgovor koji je veoma jasan", istakao je Dodik.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Dodik: Svemuslimanska deklaracija je poziv na raspad BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je deklaracija SDA udar na ustavni poredak i poziv na definitivni raspad BiH iza koga stoje bošnjačke stranke, te da je riječ o svemuslimanskoj deklaraciji.

Dodik je naglasio da to nije samo deklaracija SDA, već svemuslimanska deklaracija, jer sve političke partije kod muslimana na isti način tretiraju to pitanje.

On je za RTS rekao da je deklaracija SDA nastavak "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića i da Republika Srpska ima spreman odgovor, koji će biti sistematičan.

"Naš odgovor će biti - vratite se izvornom Dejtonu. Poništite sve nepravne odluke visokih predstavnika u BiH, koji su otimali ovlaštenja Republici Srpskoj. Na bazi izvornog Dejtona možemo razgovarati o tome šta je BiH. Ako to ne želite, Republika Srpska će preduzeti mjere da sebe zaštiti", poručio je Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, ponovo je pozvao Srbe na jedinstvo, navodeći da će srpski narod odlučiti kako će da živi u BiH.

On je rekao da pokušava da objedini sve političke snage u Republici Srpskoj, te će SNSD predložiti opoziciji u Srpskoj, koja je trenutno na vlasti na nivou BiH, da napuste partnerstvo sa SDA.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju ni SNSD ne bi prihvatio nikakvu vrstu razgovora sa SDA o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Time bi se SDA u BiH sa tim svojim stavom, s obzirom na to da niko od Srba i Hrvata ne bi s njima radio, doveo u jednu pat poziciju koja više liči na raspad zemlje, nego na očuvanje ustavnog poretka", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je međunarodna zajednica uvijek snažno reagovala kada bi Republika Srpska iskazivala svoje stavove, ali da sada ne vidi da reaguje na deklaraciju SDA, zato što je to dio dogovora.

On je ocijenio da će sada neko iz međunarodne zajednice pokušati da minimalizuje deklaraciju SDA u smislu da je to samo njihov stav.

"Da jeste, ali napisan, stav koji se provlači kroz razne procese, za koji sada vidimo da godinu dana nakon izbora muslimani ne dozvoljavaju legitimno predstavljanje srpskog naroda koji je izabrao svoje predstavnike, a koji ne mogu da ga predstavljaju, jer je to onemogućeno", naveo je Dodik.

On je napomenuo da su muslimani u BiH i visoki predstavnici uradili zajedno mnoge stvari koje su išle na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

Dodik je rekao da je činjenica da u SDA žele BiH u kojoj bi Bošnjaci bili većinski i odlučivali o svemu, te da je to što su napisali u deklaraciji direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa na kojima se zasniva BiH - dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Podsjećajući da je u "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića, navedeno da, kada muslimani postanu većina, treba da urede državu prema šerijatskim pravilima, Dodik je naglasio da ni to ne bi trebalo isključiti u BiH, jer se znatan broj muslimana u BiH radikalizovao, a mnogi su učestvovali u ratu u Siriji, gdje na tim principima djeluje "Islamska država".

Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao da sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno sada plaše razvoja događaja.

"Ovo je udar na ustavni poredak. Ali, oni se ni ranije nisu pridržavali Ustava, oteli su mnoge nadležnosti Srpske", naveo je Dodik, precizirajući da misli na pravosuđe, poreze i mnoge druge nadležnosti.

Dodik je istakao da Republika Srpska želi da bude održan mir i da će se ponašati u skladu sa tim.

Međutim, dodao je on, sada je legalizovano da politički procesi koje vode druga dva naroda mogu da budu legitimisani sa stanovišta bilo kakvih zahtjeva.

On je podsjetio da je sastavni dio Ustava BiH Međunarodni pakt o ljudskim pravima i slobodama, u kojem piše da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, a čak se navodi da je međunarodna uprava dužna da ohrabri i podrži opredjeljenje naroda u tom pogledu.

"Ta odredba Ustava nam daje pravo da razmišljamo na bazi ponuda koje imaju muslimani. Ako, oni kažu da treba ukinuti entitete, mi ćemo reći da ne vidimo da se BiH može održati. Zašto bi naše bilo nelegitimno, a njihov legitimno", rekao je Dodik.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije