BiH

Pratite nas na Google news

Dodik: Ispunjeni svi uslovi da se raspravlja o kandidaturi Tegeltiji

Dodik: Ispunjeni svi uslovi da se raspravlja o kandidaturi Tegeltiji
Foto: Arhiva | Dodik: Ispunjeni svi uslovi da se raspravlja o kandidaturi Tegeltiji
N.N.

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, sazvao je, za utorak, 27. avgusta, 37. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Nakon zahtjeva iz kabineta Željka Komšića, Zoran Tegeltija je prošao sve provjere i Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu, čime su ispunjeni svi formalno-pravni uslovi da se o njegovoj kandidaturi raspravlja u Predsjedništvu BiH, kaže za "RTRS" Milorad Dodik srpski član Predsjedništva.

"Ne postoji nijedan razlog za neodržavanje sjednice, tako da sam ja kao član Predsjedništva zatražio da se ponovo zakaže sjednica. Naprosto pokušavajući da održimo taj datum. Od 5. septembra bar da se krene na uspostavljanje Savjeta ministara kako bi se ovo završilo u nekom roku", istakao je Dodik.

Dodik kaže da nema nikakvih ograničenja da se izvrši imenovanje Tegeltije i da je sada stvar političkih odnosa i procjena. 

"Postoji ustavna procedura da se nakon izbora vrši izbor izvršnih i zakonodavnih organa vlasti, da se 10 mjeseci to ne uspjeva. Konačno to treba da, i na kraju sva druga pitanja, ovakva ili onakva, ova ili ona mogu da se nađu na sjednicama izvršnih tijela, a da oni rade i odlučuju o tome", objasnio je Dodik.

Prvi pokušaj imenovanja Zorana Tegeltije za novog Predsjedavajućeg Savjeta mnistara BiH propao je prije tri dana nakon što su Komšić, i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović podršku Tegeltiji uslovili slanjem Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo BiH u NATO savezu.

(RTRS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije