BiH

Dodik - Ivancov: Srpska sarađuje sa ruskom privredom na visokom nivou

Dodik - Ivancov: Srpska sarađuje sa ruskom privredom na visokom nivou
Foto: Srna | Dodik - Ivancov: Srpska sarađuje sa ruskom privredom na visokom nivou
N.N.

ISTOČNO SARAJEVO - U Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu završen je sastanak predsjedavjućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ambasadora Ruske Federacije Petra Ivancova.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima Srpske, BiH i Rusije.

Dodik je nakon sastanka izjavio da je ruskom ambasadoru rekao da je formiranje novog Savjeta ministara najneizvjesnije do sada.

Dodik je rekao i da Srpska sarađuje sa ruskom privredom na visokom nivou.

“Mi želimo da to i produbimo. Razgovarali smo izgradnji Turskog toka, kao i kraka Bijeljina - Banjaluka. Prilikom moje posjete Sankt Peterburgu biće i to tema”, dodao je Dodik.

(RTRS)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

DrzavniCinovnik

Svaka slicnost sa FG Birac,Bobar Bankom,Bankom Republike Srpske,Fabrikom Duvana,Krajina Osiguranjem itd je sasvim slucajna .................

DrzavniCinovnik

Gubitak firmi iz naftne industrije RS premašio dvije milijarde KM 21. maj. 2019. 15:21 Objavljeno u FINANSIJE – Akumulirani gubitak Optima grupe 1,4 milijarde KM, Rafinerije nafte 622 miliona – Prihodi Optime lani iznosili 918,8 miliona KM, a gubitak 87,5 miliona KM BANJALUKA – Akumulirani gubitak preduzeća iz naftne industrije Republike Srpske na kraju prošle godine premašio je dvije milijarde maraka, a u najvećoj dubiozi su Optima grupa sa ukupnim minusom oko 1,4 milijarde KM i Rafinerija nafte sa 622 miliona KM teškim akumuliranim gubitkom, otkriva portal CAPITAL. Optima grupa, koja je u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, a u okviru koje posluje kompletna naftna industrija RS, godinama ostvaruje milionske gubitke, a najnoviji finansijski izvještaji pokazali su koliki je zaista minus ovog, ali i ostalih preduzeća iz grupacije. Optima grupa je lani ostvarila gubitak od 87,5 miliona KM, čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća premašio 1,4 milijarde KM. Iako, prema zvaničnim podacima, Optima u zadnje tri godine ima značajan rast prihoda, to se nije pozitivno odrazilo na finansijski rezultat preduzeća, već je, naprotiv, došlo i do povećanja gubitaka. Ukupni prihodi Optime lani su iznosili 918,8 miliona KM i povećani su u odnosu na godinu ranije za 62,9 miliona KM, dok je istovremeno porastao i gubitak i to sa 59,7 miliona KM u 2017. godini na 87,5 miliona lani. Optima grupa se bavi veleprodajom naftnih derivata proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih derivata i ulja i maziva ostvaruje kroz maloprodajnu mrežu „Nestro Petrol“. Slično kao Optima posluju i ostala preduzeća iz ove grupacije, a najlošije stoji Rafinerija nafte Brod, koja već mjesecima ne radi. Rafinerija Brod je 2018. je završila u minusu od 10,8 miliona KM, a akumulirani gubitak ovog preduzeća iznosi čak 622 miliona KM. Rafinerija ulja Modriča u 2018. godini je imala dobit od 1,26 miliona KM, ali je to nedovoljno da neutrališe gubitke iz ranijih godini koji premašuju 52 miliona KM. Minus „Nestro Petrola“ lani je iznosio 992.199 KM, dok je akumulirani gubitak povećan na 10,4 miliona maraka. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se ovdje radi o ozbiljnim ciframa kojima bi se trebao pozabaviti i Anketni odbor Narodne skupštine RS. „Radi se o kapitalnoj grani koja svake godine akumulira gubitak, a niko od vlasnika ne opravdava kome se duguje i po kom osnovu. Nemam ništa protiv da privatna firma propadne zato što je ostvarila gubitke, ali plašim se da neko u Republici Srpskoj sutra to ne bude morao da izmiruje“, kazao je Pavlović. CAPITAL: M. Čigoja AddThis Sharing Buttons Share to FacebookFacebook95Share to TwitterTwitter

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije